Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Český víkend na ZOH: hromadné starty biatlonistů, Erbanová i test pro hokejisty

Sport

  20:58
PRAHA - Během druhého víkendu her v Koreji bude korunováno patnáct olympijských vítězů. Na programu jsou oba biatlonové závody s hromadným startem, běžecké štafety či skoky na lyžích na velkém můstku. Rychlobruslařka Karolína Erbanová absolvuje v neděli svou oblíbenou disciplínu, sprint na 500 metrů. Na hokejisty čekají duely s Kanadou a Švýcarskem.

Brankář Pavel Francouz foto: ČTK

Hokejová reprezentace bude po trápení s Koreou čelit podstatně silnějším soupeřům - v sobotu Kanadě a v neděli Švýcarsku.

Trenér Josef Jandač se rozhodl výrazně změnit složení útoků. První šanci dostanou Dominik Kubalík i dodatečně povolaný Martin Růžička. Kanaďané sice nejvíc ze všech zemí doplatili na neúčast hráčů z NHL, výběr hokejistů působících v evropských klubech má ovšem také spoustu zkušeností.

Na mistrovství světa Češi naposledy porazili „Javorové listy“ v roce 2010, i Švýcarům chtějí oplatit porážky ze Soči i loňského světového šampionátu v Paříži. Do čtvrtfinále postoupí přímo jen vítěz skupiny a nejlepší ze tří týmů z druhých míst, ostatní musejí do předkola.

Rychlobruslařce Erbanové unikl loni na mistrovství světa v Kangnungu v závodě na 500 metrů bronz o pouhých 23 setin sekundy. Od té doby se ještě zlepšila, což potvrdila v předolympijské generálce vítězstvím ve Světovém poháru v Erfurtu.

Tam sice chyběly dvě momentálně nejrychlejší sprinterky, Japonka Nao Kodairaová a Korejka I Sang-hwa, to však nic nemění na tom, že česká rychlobruslařka může v neděli po poledni výrazně promluvit do boje o medaile.

Biatlonisté pojedou po dni volna o víkendu divácky atraktivní závody s hromadným startem. V sobotu bude mít Němka Laura Dahlmeierová další pokus získat třetí zlato, v tom předchozím se musela spokojit „jen“ s bronzem.

V neděli lze očekávat další souboj Nora Johannese Böa s Francouzem Martinem Fourcadem, který je na zlaté medaile zatím vyrovnaný. Příznivci biatlonu doufají, že v posledních individuálních startech Češi navážou na výkony ze sprintu a ukážou dobrou formu před závěrečnými štafetami.

Do volného programu krasobruslařů půjde v sobotu z první pozice obhájce olympijského zlata a mistr světa Juzuru Hanju z Japonska, který se úspěšně vrátil po zranění kotníku. Mezi další medailisty ze světového šampionátu se vklínil španělský mistr Evropy Javier Fernández. Michal Březina je po krátkém programu devátý.

Na velkém skokanském můstku bude v sobotu Polák Kamil Stoch léčit zklamání z prvního závodu, v němž nezvládl roli největšího favorita a skončil bez medaile. Z dnešní kvalifikace postoupili i tři Češi - Roman Koudelka, Viktor Polášek a na rozdíl od středního můstku také Čestmír Kožíšek.

Víkendový program na ZOH v Pchjongčchangu

  • SOBOTA 17.2.
2:00 krasobruslení - volný program mužů (Březina)
3:00 super-G ženy (Ledecká, Pauláthová)
4:10 hokej Česko - Kanada
5:00 akrobatické lyžování - slopestyle žen
8:40 hokej Korea - Švýcarsko
11:00 rychlobruslení na krátké dráze - 1500 m žen (Sejpalová)
12:15 biatlon - závod na 12,5 km s hromadným startem žen (Vítková, Davidová)
12:20 skeleton - 3. a 4. jízda žen
12:30 běh na lyžích - štafeta 4x5 km žen (Česko)
13:10 hokej OSR - USA, Slovensko - Slovinsko
13:30 skoky na lyžích - velký můstek muži (Koudelka, Kožíšek, Polášek)

  • NEDĚLE 18.2.
2:15 obří slalom mužů - 1. kolo (Berndt, Forejtek, Zabystřan, Kotzmann)
4:10 hokej Německo - Norsko
5:15 akrobatické lyžování - slopestyle mužů
5:45 obří slalom mužů - 2. kolo
7:15 běh na lyžích - štafeta 4x10 km mužů (Česko)
8:40 hokej Česko - Švýcarsko
12:00 akrobatické skoky mužů
12:00 rychlobruslení - 500 m žen (Erbanová)
12:05 dvojboby mužů - 1. a 2. jízda (Dvořák - Nosek, Vrba - Havlín)
12:15 biatlon - závod na 15 km s hromadným startem mužů (Moravec, Krčmář)
13:10 hokej Kanada - Korea, Švédsko - Finsko
Autoři: ,

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha