Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Gayové se bouří proti neuctivému komentování při krasobruslení

Sport

  1:12
VANCOUVER - Nevoli mezi homosexuály vyvolal televizní přenos olympijské soutěže krasobruslařů. Moderátoři v Kanadě a Austrálii si totiž dělali legraci ze zženštilého zevnějšku Američana Johnnyho Weira, což vyprovokovalo řadu negativních reakcí.

Johnny Weir. foto: Reuters

V Québeku komentátor frankofonní kabelové televize RDS během přenosu prohlásil, že Weir ubližuje image mužského krasobruslení. Jeho kolega kontroval prohlášením, že o pohlaví amerického bruslaře lze dokonce do jisté míry pochybovat a že by ho spolehlivě určilo až lékařské vyšetření.

VANCOUVER ON-LINE

Québecký výbor homosexuálů a lesbiček se okamžitě začal domáhat omluvy s tím, že výroky komentátorů byly "pobuřující a homofobní." Několik stížností zaznamenal i australský Channel Nine, protože divákům se také nelíbil způsob referování o krasobruslařích.

Johnny Weir.

Komentátor Eddie McGuire si dělal legraci z Weirova zevnějšku, načež jeho host, herec Mick Mollock, dal k lepšímu vtip o tom, že organizátory prý překvapila sexuální orientace krasobruslařů - protože jeden z nich prý byl dokonce heterosexuální.

Ve studiu australské televize padlo ještě několik dalších zřetelných narážek, třeba na Japonce Daisuke Takahašiho. Mollock si navíc rýpl, i když se musel omluvit. "Lituji toho, co jsem řekl, ale (ten heterosexuál) rozhodně nebyl Weir," prohlásil.

Američan Johnny Weir.

Pětadvacetiletý Weir nepřitahuje pozornost jen zevnějškem, ale i svým vystupováním. Nechal se nafotit do magazínu pro gaye, do televizní talkshow jednou přišel v lodičkách a na závody nosí extravagantní kostýmy. Na olympijský volný program si vzal růžový přiléhavý kostým a hned po dojezdu si nasadil na hlavu věnec z růží, zatímco s pugetem v ruce posílal do kamer polibky.

Právě Weirovo vystupování měl zřejmě na mysli i trojnásobný mistr světa Elvis Stojko, který v předvečer olympiády kritizoval přílišnou zženštilost mužského krasobruslení, s níž "se mohou identifikovat jen podobní muži". On sám se na něj nedívá rád, protože je prý jiný.

Autor: