Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hašek a Eliáš opouštějí tým

Sport

  11:45
TURÍN - Obrovská smůla se valí na české hokejové reprezentanty. Než se stačili oklepat z porážky od Švýcarska, dozvěděli se, že olympiádu opouštějí útočník Patrik Eliáš a brankář Dominik Hašek.

Turín 2006 - Český hokejový gólman Dominik Hašek nedohrál úvodní zápas proti Německu pro zranění foto: ČTK

Hašek si v úvodním utkání proti Německu zranil úpon stehenního svalu a v desáté minutě musel přenechat místo v brance Tomáši Vokounovi. Lékař týmu Zdeněk Ziegelbauer i fyzioterapeut Pavel Kolář ve čtvrtek odhadli šanci, že se jednačtyřicetiletý gólman Ottawy na turnaji ještě představí, na třicet až čtyřicet procent.

Dnes se nejprve rozhodlo o Eliášově odjezdu, během dopoledního tréninku českého mužstva. Poté vyšlo najevo, že na olympiádě nebude moci pokračovat ani Hašek. Olympijský vítěz z Nagana Hašek řekl, že proti minulým dnům se na jeho zdravotním stavu téměř nic nezměnilo.

Hašek: Nemohl bych pomoci
"A navíc není naděje, že by se to během pěti nebo deseti dnů zlepšilo. Nemůžu mužstvu pomoct, na olympiádě jsem prostě mimo hru. Proto jsme se spolu s doktory tak rozhodli," prohlásil. Verdikt ale označil za očekávaný. "Tušil jsem to, bylo to vlastně jasné na devadesát procent," dodal Hašek.

Eliáš se do olympijského výběru dostal až jako náhradník za zraněného Petra Průchu. V úvodním utkání turnaje proti Německu mu soupeř pohmoždil žebra, čtvrteční zápas proti Švýcarsku hráč vynechal. Předčasný odjezd z olympiády pro něj byl velkým zklamáním.

"Přijel jsem na poslední chvíli a byl jsem rád, že jsem dostal další šanci zahrát si na olympiádě. A když pak člověk odehraje jen dvě třetiny, tak musí být zklamaný," prohlásil, ale dodal, že si už prošel i horšími stavy. Třeba vloni, kdy musel na hokej na dlouho zapomenout kvůli žloutence.

V Turíně se zranil už při druhém střídání, zákrok německého protivníka ale neoznačil za žádný zákeřný faul. "Zranění žeber ale bývají dlouhodobější záležitostí, je to hodně citlivé. Nedovedu si teď představit, že bych mohl podstupovat souboje," řekl Eliáš. Vedení reprezentace mu shání letenky. Hokejista odcestuje nejprve do Prahy, pak se vydá za oceán do New Jersey. "Nedokážu teď říct, kdy budu v pořádku," uvedl Eliáš.

Jako náhradu si trenéři vybrali brankáře Dušana Salfického a útočníka Aleše Kotalíka. Třiatřicetiletý Salfický, který chytá v ruské lize za Chimik, se tak vedle libereckého gólmana Milana Hniličky stane v českém výběru druhým hráčem z evropských soutěží. Je dvojnásobným mistrem světa z let 2000 a 2001.

Sedmadvacetiletý útočník Kotalík z Buffala Sabres byl v širším kádru reprezentace před loňským mistrovstvím světa ve Vídni, ale do konečné nominace se nedostal. V tomto ročníku NHL si v 56 zápasech připsal 44 bodů za 21 gólů a 23 přihrávek a v pořadí produktivity zámořské soutěže je sedmým Čechem.
Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč