Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Slovenska končí ve skupině poslední. Podlehli totiž Slovincům

Sport

  16:00
Kangnung - Hokejisté Slovinska zdolali na olympijských hrách v Pchjongčchangu 3:2 po samostatných nájezdech Slovensko a skončili ve skupině B druzí za výběrem olympijských sportovců z Ruska.

Žiga Jeglič se raduje z rozhodující branky v samostatných nájezdů. foto: Reuters

Hokejisté porazili po nájezdech Kanadu a jsou blízko postupu do čtvrtfinále

Slováci, kteří se mohli v případě vítězství v základní hrací době posunout na první místo a postoupit přímo do čtvrtfinále, obsadili poslední čtvrtou pozici a čeká je silný soupeř už v kvalifikaci play off.

Slovinci vedli po brankách Blaže Gregorce a Anžeho Kuralta už 2:0, ale ztrátu smazali Miloš Bubela a Marcel Haščák. 

O výhře Slovinska, které už na turnaji překvapilo hned na úvod výhrou 3:2 v prodloužení USA, rozhodl v rozstřelu Žiga Jeglič.

Po bezbrankovém úvodním dějství potrestali Slovinci přesně po minutě druhé třetiny Hovorkovo vyloučení konce první části Gregorc. 

Olympijské hry 2018, USA - Slovensko, radost amerických hokejistů.
Momentka z utkání OAR - Slovensko

Obránce Hradce Králové překonal gólmana Olomouce Konráda ranou od modré čáry. Slováci doplatili i na další vyloučení.

Po faulech Čajkovského a Starosty sice odolali 25 sekund ve třech proti pěti, ale v klasické početní výhodě Mušakovu střelu tečoval do slovenské branky Kuralt.

Ve 34. minutě dostal puk do slovinské branky poprvé sparťan Kudrna, ale český sudí Jeřábek s Američanem Mayerem gól neuznali, protože v předchozím souboji byl sražen gólman Krošelj. 

Za dvě minuty už se Slováci radovali. Při Jegličově trestu tečoval střelu vítkovického zadáka Čerešňáka od modré čáry Bubela.

Skupina B:

Slovensko - Slovinsko 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0) Branky a nahrávky: 36. Bubela (Čerešňák, Graňák), 46. Haščák (Graňák, Čerešňák) - 21. Gregorc (Muršak, Kuralt), 25. Kuralt (Muršak, Gregorc), rozhodující sam. nájezd Jeglič. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Mayer (USA) - Sormunen, Suominen (oba Fin.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. Diváci: 4085.

V úvodu třetí třetiny mohl vrátit Slovinsku dvoubrankový náskok Kovačevič, ale Konrád svůj tým podržel. 

Nevyužitá šance musela Slovince mrzet o to víc, když Haščák krátce poté vyrovnal na 2:2. Obě mužstva pak mohla rozhodnout v početní výhodě, ale stav už se nezměnil.

A protože rozuzlení nepřineslo ani následné prodloužení, došlo na nájezdy. 

Hned v první sérii byl úspěšný Tičar, za Slováky odpověděl až ve čtvrté sérii Nagy, jenže v páté Haščák neuspěl a Jeglič se přesnou ranou postaral o výhru svého celku.

Slovinci tak porazili Slováky znovu po čtyřech letech od své premiérové účasti pod pěti kruhy. 

V Soči zvítězili ve skupině se zcela totožným složením 3:1 a nakonec dosáhli na celkovou sedmou příčku, když je ve čtvrtfinále porazilo Švédsko.

Rusové si snadno poradili s USA

Hokejový tým olympijských sportovců z Ruska porazil ve svém závěrečném utkání skupiny B olympijského turnaje v Pchjongčchangu celek USA 4:0. 

Při ztrátě Slovenska se Slovinskem v souběžně hraném utkání v Kwantongu si tak sborná přes úvodní překvapivou prohru 2:3 se Slováky zajistila vítězství ve skupině a tím i přímý postup do čtvrtfinále.

Po dvou gólech dali v dresu vítězů útočníci Nikolaj Prochorkin a Ilja Kovalčuk, čisté konto vychytal díky 29 úspěšným zákrokům gólman Vasilij Košečkin.

OSR - USA 4:0 (1:0, 2:0, 1:0) 
Branky a nahrávky: 
8. Prochorkin (Mozjakin, Barabanov), 23. Prochorkin (Širokov, Mozjakin), 40. Kovalčuk (Andronov), 41. Kovalčuk (Vojnov, Andronov). Rozhodčí: Kubuš (SR), Öhlund - Pihlblad (oba Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 473.

Ruský výběr byl v úvodním dějství o něco lepší a do dalšího průběhu zápasu mu hodně pomohla vedoucí Prochorkinova trefa z osmé minuty po Mozjakinově přihrávce. 

V 17. minutě mohl odpovědět Donato, ale parádní ranou nad Košečkinovo rameno rozezvučel pouze horní tyčku.

Na začátku druhé části naopak z podobné střelecké pozice zvýšil vedení sborné Prochorkin. Před polovinou utkání mohl jeho průběh dvakrát v krátkém sledu zdramatizovat Gionta, jenže oba minisouboje vyhrál Košečkin. 

Místo snížení dodal naopak Rusům klid na hokejky prakticky přesně s koncem prostřední dvacetiminutovky Kovalčuk po kouzlech v podání Andronova.

Hned 28 sekund po zahájení třetího dějství navíc Kovalčuk udeřil znovu. 

Po srážce dvou Američanů se snadno dostal tváří v tvář před gólmana Zapolskiho a prokázal svou pověst mimořádného střelce, když zamířil neomylně do vzdáleného horního růžku branky. 

O čestný úspěch se mohl postarat Little, jenže Košečkin byl proti.

Tabulka:

1.OSR3200114:5
2.Slovinsko302018:12
3.USA310114:8
4.Slovensko310116:74

Pozn.: O pořadí na 2. až 4. místě rozhodla minitabulka ze vzájemných zápasů.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...