Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pětačtyřicetiletý skokan Kasai je na rekordní osmé olympiádě. A chce zlato

Sport

  10:57aktualizováno  11:00
PCHJONGČCHANG - Jágrův vrstevník Noriaki Kasai chce na olympijských hrách v Koreji získat zlato. Pětačtyřicetiletý japonský skokan na lyžích jede na osmou olympiádu, je rekordmanem mezi zimními sportovci. Zatím získal jen jednu individuální medaili, před čtyřmi lety v Soči byl stříbrný na velké můstku. Navíc japonskému družstvu pomohl ke stříbru v roce 1994 a bronzu před čtyřmi lety.

Noriaki Kasai je na osmé olympiádě. Mezi zimními sportovci je tak rekordmanem. foto: Reuters

V průběžném pořadí Světového poháru patří Kasaiovi až 27. příčka, ale v Soči prokázal, že se umí připravit na vrcholnou akci. Ani tehdy nepatřil k favoritům na medaili a nakonec zaostal jen o 1,3 bodu za vítězným Polákem Kamilem Stochem. Snu o olympijském vítězství se stále nevzdal. „Chci vyhrát zlato. Vyhrát zlato v Pchjongčchangu je můj cíl. Ještě jsem olympijské zlato nevyhrál,“ prohlásil velezkušený skokan, který při pátečním slavnostním zahájení ponese japonskou vlajku.

Na olympijských hrách Kasai debutoval v roce 1992 v Albertville. Od té doby nechyběl ani jednou. Jeho schopnost vydržet u skoků tak dlouho, mu přináší respekt soupeřů, kteří by mnohdy mohli být jeho potomky. „Noriaki Kasai je jedním z mých největších idolů a je legendou našeho sportu. Je úžasné, že v tomhle věku pořád dokáže závodit na téhle úrovni,“ řekl čtyřiadvacetiletý Nor Daniel Andre Tande, aktuální mistr světa v letech.

Noriaki Kasai při tréninku v Pchjongčchangu.

Když Kasai získal v Lillehammeru svou první olympijskou medaili, byl Tandemu měsíc. Japonského veterána považuje za závodníka, s nímž se na hrách v Koreji musí počítat. „Když budou ty správné podmínky a on předvede své maximum, tak ho nic nezastaví. Je dobrý skokan. Když se všechno sejde, tak rozhodně může získat medaili,“ řekl Tande.

Ve Světovém poháru Kasai debutoval před třiceti lety. Od roku 1989 pravidelně startuje na světových šampionátech v klasickém lyžování i v letech na lyžích, na kterých získal osm medailí. Jediné zlato má z letů z Harrachova v roce 1992.

Noriaki Kasai při tréninku v Pchjongčchangu.
Noriaki Kasai jako vlajkonoš japonského týmu.

I kdyby v Pchjongčchangu vysněné zlato nezískal, plánuje pokračovat. Také kvůli tomu, že japonské Sapporo se chce ucházet o pořádání zimní olympiády v roce 2026. „Když mi bylo čtyřicet, rozhodl jsem se, že skončím v padesáti. Ale teď se Sapporo uchází o ZOH 2026. V tu dobu mi bude skoro 54, ale to je příliš velká šance, abych toho nechal,“ dodal Kasai. Olympijské hry byly v Sapporu v roce 1972, ve kterém se Kasai narodil.

Autor: