Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jsme jako pionýři, směje se snowboardista Černík

Sport

  14:36
BARDONECCHIA - Šéf olympijské mise František Dvořák je podle něj fajn týpek. Vadí mu oficiální oblečení české výpravy, ale kouření marihuany prý nejde dohromady s vrcholovým snowboardingem.

Český snowboardista Martin Černík foto: Vítek LudvíkČTK

Na U rampu v Melezetu vtrhla móda volně visících kapsáčů a s ní i český olympijský rebel Martin Černík."Vrátily se mi vzpomínky na pionýrské tábory. Tak trošku mi to tady všechno připomíná, máme třeba i večerní programy," ušklíbá se Černík, který byl do české výpravy zařazen až dodatečně. "Nikde tady není žádné pivko, ale to asi ani na olympiádu nepatří. Jsme tady za takové ty hodné sportovce."

Devětadvacetiletý sympaťák působí mezi ostatními trochu jako zjevení. Na rampě se sice zatím trochu šetřil kvůli bolavému kotníku, ale jinak vdechuje mrazivý alpský vzduch plnými doušky.

Do Nagana se neprobojoval a do Salt Lake City kvůli neshodám se svazovým vedením ani netoužil odjet. Vyšlo mu to na třetí pokus a stále je trochu překvapen z toho, co vlastně pohledávají na olympiádě volnomyšlenkáři, kteří trénují, jen když mají náladu.

Neúčast na hrách by snowboardingu neublížila
"Na nedělní závod se moc těším, ale nechtěl bych jezdit jenom závody, kde je všechno perfektně zorganizovaný. Chybí mi tu trochu volnost," připouští.

V olympijské vesnici Bardonecchia se potkává s českými biatlonistkami i boulařkou Nikolou Sudovou. Nejdřív se jim ale musel představit... "Vůbec jsem je neznal. U večeře teď rozebíráme, kdo dělá jaký sport. Já nevím nic o biatlonu a boulích, oni zase o snowboardu. Občas je to docela vtipný," usmívá se modrooký blonďák.

Patří vůbec "prkna" na olympiádu? Neubližuje to hrám a zároveň i sportovcům, kteří si tolik zakládají na své nezávislosti?

"Dobrý je, že se dostaneme víc do podvědomí lidí, kteří o snowboardingu nic nevědí. Tenhle sport ale existoval i bez olympiády a bylo to super. Kdyby nebyl na programu her, moc by se toho asi nezměnilo," tvrdí Černík.

Ve vesnici se přesvědčil o tom, že při sportu se baví nejvíc právě snowboardisté. "Chodím jezdit jen tak pro radost. Jezdím v Peci pod Sněžkou nebo třeba na Aljašku. Když je hezký počasí, tak si ten den pořádně užiju. A když se mi nechce, dělám něco jinýho... Kdežto ostatní musí trénovat každý den, běhají třeba třicet kilometrů," vypráví.

Martin Černík se v neděli zapíše do historie. Sice mu jde hlavně o to, aby se změřil s absolutní špičkou a okouknul nové triky, ale stejně se stane historicky prvním českým snowboardistou na hrách.

"O tomhle nepřemýšlím," říká kamarád Lukáše Pollerta, se kterým má prý společné některé životní postoje. "Žiju přítomností, bavím se životem."

Černík je českým fenoménem, ale nejznámějším snowboardistou stejně zůstává Kanaďan Ross Rebagliati. V Naganu vyhrál obří slalom, ale pak mu při dopingové zkoušce objevili v těle THC.

"Každý, kdo chce na olympiádu, si to musí srovnat v hlavě. S hulením to nejde dohromady. Nechápu ale, proč se z toho dělá takový problém. Pořád je to lepší než fotbalová kultura, která nabízí jen chlast a cigarety," zlobí se.

Autoři: