Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jsme prostě mnohem lepší než všichni ostatní, říká Bode Miller

Sport

  10:41
PRAHA/OTTAWA - Jako na americkém národním mistrovství to po čtyřech disciplínách vypadá na olympijských svazích ve Whistleru. Z dvanácti medailí, které si lyžaři v alpských disciplínách zatím rozdělili, putovala hned polovina do Spojených států.

Aksel Lund Svindel (Norsko) se zlatou, Bode Miller se stříbrnou a Andrew Weibrecht (oba USA) s bronzovou medailí foto: Reuters

Ve dvou závodech na stupně vítězů dosáhli hned dva Američané - v pátečním superobřím slalomu byl stříbrný Bode Miller a bronzový Andrew Weibrecht, dva dny předtím ovládla sjezd suverénka Lindsey Vonnová před Julií Mancusovou. Ta stejně jako Miller přidala ještě jeden cenný kov.

VANCOUVER ON-LINE

"Jsme nejlepší"

Důkazem jeho tvrzení je Weibrecht, který se dosud v super-G ve Světovém poháru nikdy nedostal do první desítky.

Co také řekl Bode Miller

- "Kromě faktu, že jsme prostě mnohem lepší než všichni ostatní, myslím, že nás dokáže nakopnout americký tým. Zvlášť na olympiádě nebo jiném důležitém šampionátu," prohlásil tradičně sebevědomý Miller.
- "Jsme tu jako tým, jakmile vidíte ostatní plné radosti a vzrušení, snadno se nakazíte."
-"Je to prostě tím, jací jako Američané jsme. Vždycky jsme byli sportovci stvoření pro velké akce. Tohle je olympiáda, navíc blízko našeho domova, nejlepší místo na to zajet skvělý závod."
Dvaatřicetiletý Miller se na vancouverských hrách nachází v úplně jiném rozpoložení než před čtyřmi roky v Turíně. Do Itálie cestoval jako velký favorit, ovšem tři závody nedokončil, ve zbylých skončil pátý a šestý. I proto, že se místo výkonům na svazích věnoval spíš exkurzi po turínských diskotékách.

"Všichni mi tehdy říkali, že vyhraju všech pět závodů a nechtěli slyšet, že je to hrozně nepravděpodobné. Cítil jsem se kvůli tomu v pasti, jako by o mých činech rozhodoval někdo jiný. Proto jsem se v Turíně nesoustředil na lyžování, ale snažil se získat si svou svobodu," prohlásil nyní čtyřnásobný mistr světa.

V Kanadě je vzorný profesionál

Vloni v září se po šestiměsíční pauze Miller vrátil k závodům, bez trenéra, sponzora lyží i podpůrného týmu. Odmítl se omlouvat, prohlásil, že chce promluvit svými činy. V Kanadě se podle trenérů americké výpravy chová jako vzorný profesionál.

Miller si pochvaluje volnější režim. "Sám jsem si rozhodoval o všem a nikdo se mi nesnažil mluvit do toho, co budu dělat, kdo jsem a jak se mám chovat," uvedl otec dcery Dacey, která v pátek oslavila druhé narozeniny.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!