Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kokos na sněhu. Tchajwanský sáňkář trénuje tak, že na dálnici předjíždí kamiony

Sport

  11:30
Pchjongčchang - Sáňkař Lie Tche-an z Tchaj-wanu nepatří v Pchjongčchangu mezi favority. Když ale začne vyprávět o svých tréninkových metodách, vzbudí větší zájem novinářů než medailoví kandidáti. Po většinu roku totiž trénuje na kolečkových saních na jednom horském úseku dálnice.

Tchajwanský sáňkař Lie Tche-an. foto: Profimedia.cz

Zima jak v Rusku. Mráz v Koreji zničil olympionikům sjezdové lyže

Na tichomořském ostrově sněží a mrzne jen výjimečně, jízda na saních je tady prakticky neznámým sportem a na stavbu speciální dráhy není ani pomyšlení. Lie Tche-an však pro splnění svého snu řešení našel. 

„Místo nožů jsme na saně namontovali kolečka a vyrazili na dálnici,“ popsal svou neobvyklou přípravu.

Když se řítí z kopce rychlostí až 105 kilometrů v hodině, snadno předjíždí překvapené řidiče nákladních aut. Na otázku, jestli to není příliš nebezpečné, hledá odpověď ve svém původu. 

„Pocházím z národu Atayalů a to byli vždycky odvážní bojovníci. Nemáme z ničeho strach, rádi zkoušíme nové věci,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Sáňkařka Vendula Kotenová v Soči.
Český sáňkař Ondřej Hyman.

Strach přece jen měl, když v noci na dnešek přišly zprávy o ničivém zemětřesení v jeho rodné zemi. 

„Hned jsem volal mamince, ale naštěstí je v pořádku,“ řekl sáňkař, který při pátečním zahájení her půjde s vlajkou v čele čtyřčlenné tchajwanské výpravy.

Lie Tche-an startoval už před čtyřmi lety v Soči a ve výsledkové listině obsadil poslední 39. místo.

Za nejlepšími dojížděl o více než čtyři sekundy. „To byly moje první velké závody a byl jsem hodně nervózní. Teď už jsem mnohem zkušenější,“ řekl závodník z Tchaj-wanu.

Do Koreje přiletěl s cílem být nejlepším asijským sáňkařem na hrách. 

O víkendu bude o tento neoficiální titul bojovat hlavně s Indem Šivou Kešavanem, který je na hrách už počtvrté. Na prosincovém asijském šampionátu v německém Altenbergu s ním těsně prohrál.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...