Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Krasobruslaři Březinovi ubrali body kvůli mládí. Čech cítí křivdu

Sport

  4:12
VANCOUVER/PRAHA - Křivda jako dům. Takové pocity v sobě dusil český krasobruslař Michal Březina. Včera brzy ráno našeho času zajel v olympijské soutěži perfektní krátký program, nicméně známka od rozhodčích 78,80 jej připoutala k devátému místu. V tu chvíli jen nazlobeně zasalutoval směrem k­ rozhodčím a rychle odešel.

Michal Březina. foto: Reuters

Anketa

Myslíte, že Michala Březinu rozhodčí "okradli"?

Ano, předvedl dobrou jízdu 635
Ne, dostal, co si zasloužil 39

"Tu jízdu mi docela znechutili. Zajel jsem líp než na mistrovství Evropy – a tam to bylo 79 bodů," řekl později devatenáctiletý rodák z Brna, který na nedávném šampionátu kontinentu skončil čtvrtý. Nyní pomýšlel na 83 bodů, což by před volnou jízdou, která jej čeká v pátek nedlouho po půlnoci SEČ, značilo šesté místo.

VANCOUVER ON-LINE

"Krasobruslení holt není objektivní sport," glosoval v Praze celou záležitost René Novotný, spolu s­ Radkou Kovaříkovou mistr světa ve sportovních dvojicích z roku 1995. Březina uvedl, že svou jízdu pokládá za životní výkon.

Michal Březina se raduje.

"Já si to myslím taky, zajel výtečně a čistě. A neměl to jednoduché, protože jel jako poslední, na čemž můžete vydělat, ale vinou nervů taky prodělat.

Nové hodnocení: Jak to funguje u ­rozhodčích?

Od roku 2004 krasobruslaři nedostávají známky, ale body. Za každý prvek (skok, pirueta, kroky) dostává krasobruslař určitý počet bodů, které se zvyšují podle obtížnosti prvku.

Technický specialista, asistent a kontrolor i za pomoci videa rozebírají kvalitu prvků. Skoky mají tabulkově přidělený počet bodů, u piruet či krokových pasáží se hodnotí obtížnost (1 až 4). Rozhodčí pak k tomu přidělují plusové či minusové body. Počítač z 10 bodujících rozhodčích vybere osm, jejichž body použije.

Hodnotí se i bruslařské dovednosti, choreografie atd. "Jediné plus vidím v tom, že třeba ze 7. místa lze při ztrátě do 10 bodů vyhrát. To dřív nešlo," říká René Novotný.

A to nezvládli jak Tomáš Verner, tak exmistr světa Brian Joubert," zmínil Novotný krasobruslaře, kteří skončili v závěru druhé desítky. "Ale Michal se dokázal skvěle soustředit jen na svůj výkon. Proto nechápu rozhodčí, kteří mu nedali plusové body za skoky, které měl úžasné. Těch třiaosmdesát bodů mohl mít," pokýval hlavou.

"Ty ještě do špičky nepatříš..."
Podle Novotného Březina doplatil na své mládí. "Bylo zřejmé, že ho rozhodčí brali jako závodníka, který má kariéru teprve před sebou. Spíš v něm ještě viděli juniora, který se teprve přijel ukázat mezi seniory. Bohužel, tak to v krasobruslení chodí, byť je to nenormální. Víc bodů si zasloužil, ale rozhodčí mu dali najevo jediné – jsi mladý, ještě mezi světovou špičku nepatříš," přiblížil tradiční poměry.

Podobný názor má slavná trenérka Míla Nováková, která přivedla k úspěchům sourozence Romanovy, Hanu Maškovou a další krasobruslaře. "Přesně tohle se stává nováčkům, kteří klepou na brány světové špičky. Skoky má nejvyšší, určitě bych mu za ně dala víc. Cítí křivdu, jenže rozhodčí hned tak nepustí nějakého mladíka mezi tři Japonce, dva Američany, Kanaďana nebo Pljuščenka, kteří jsou u nich zažití. Přitom Pljuščenka teď všichni velebí, ale před čtyřmi lety býval lepší," konstatovala.

Před olympiádou se v médiích objevily spekulace, že rozhodčí ovlivnil e-mail, aby dávali Evropanům nižší známky. "Žijeme v době internetu a vůbec by mě to nepřekvapilo. Mluví se o tom, vznikl rozruch, psychika závodníků se dostala jinam. Nemusí to být pravda, ale já tomu věřím. Když se to děje v politice, proč ne v krasobruslení?" pravil Novotný.

Michal Březina se raduje.

V noci na zítřek jsou na programu volné jízdy a Březina se nechal slyšet, že zařadí čtverný skok. "To mu schvaluju, při tréninku mu to jde. Třeba si zklamání vynahradí už v té volné jízdě a rozhodčí se vzpamatují. Má rezervy, ale klidně může být šestý. Hlavně ať se nenervuje, ale trenér Petr Starec to ohlídá," přemítala Nováková.

"Ať vstoupí do volné jízdy podobně, jako šel do krátkého programu, který pojal jako na tréninku. Tréninkovou úspěšnost čtverného skoku má devadesátiprocentní, tak do toho. Nemá co ztratit, forma je. Ať zapomene, kolikátý je, a jede, co umí," přidal Novotný.