Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Krčmář skončil sedmý, Moravec dvanáctý. Vytrvalostní závod vyhrál Johannes Boe

Sport

  14:15
PCHJONGČCHANG - Michal Krčmář obsadil ve vytrvalostním závodě na olympijských hrách s jednou trestnou minutou sedmé místo a po senzačním stříbru z úvodního sprintu skončil v Pchjongčchangu podruhé v elitní desítce. Ondřej Moravec na dvacetikilometrové trati dlouho útočil na umístění v první šestce, ale na poslední střelecké položce jednou minul a dojel dvanáctý.

Vítěz vytrvalostního závodu Johannes Thingnes Boe. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Oebergová šokovala triumfem ve vytrvalostním závodu, Vítková skončila osmnáctá

Ze své první individuální olympijské medaile, a hned zlaté, se raduje Nor Johannes Bö. 

Druhý muž průběžného pořadí Světového poháru měl v cíli náskok pěti a půl sekundy na druhého Jakova Faka ze Slovinska, třetí skončil Rakušan Dominik Landertinger. 

Ondřej Moravec
Michal Krčmář

Obhájce zlata ze Soči a největší favorit Francouz Martin Fourcade se musel spokojit s pátým místem.

Další dva čeští biatlonisté v závodě skončili v poli poražených. Michal Šlesingr po čtyřech trestných minutách obsadil 45. místo a Adam Václavík s šesti chybami skončil na 67. pozici.

Vytrvalostní závod - muži (20 km):

1. J. Bö (Nor.) 48:03,8 (2 tr. minuty), 2. Fak (Slovin.) -5,5 (0), 3. Landertinger (Rak.) -14,2 (0), 4. Samuelsson (Švéd.) -29,1 (1), 5. M. Fourcade (Fr.) -42,4 (2), 6. Weger (Švýc.) -48,6 (1), 7. Krčmář -1:15,5 (1), 8. Lindström (Švéd.) -1:22,1 (1), 9. Lesser (Něm.) -1:27,3 (1), 10. Svendsen (Nor.) -1:36,7 (2), ...12. Moravec -1:53,1 (1), 45. Šlesingr -4:31,7 (4), 67. Václavík -6:27,9 (6). 

Krčmář i Moravec si připsali jednu trestnou minutu, první jmenovaný měl ale o více než půl minuty rychlejší běh. 

Držiteli stříbra ze sprintu nevyšla v Koreji následná stíhačka, v níž se propadl až na 30. místo, dnes se ale znovu vrátil mezi elitu. 

Chyboval pouze na druhé střelecké položce vleže a v posledním kole za sebou udržel Němce Lessera i Švéda Lindströma.

Moravec naopak dlouho pálil bezchybně a živil naději na umístění okolo šesté příčky. Na poslední položce vestoje ale třetí ranou těsně netrefil terč a propadl se. 

Trojnásobný medailista z her v Soči před čtyřmi lety si i tak připsal suverénně nejlepší výsledek v Koreji, předtím byl ve sprintu 29. a ve stíhačce až 51.

Lídr Světového poháru Fourcade dlouho mířil za obhajobou triumfu ze Soči, ale na poslední střelecké položce nečekaně dvakrát zaváhal. Cesta ke zlatu se tím otevřela pro Böa, který se zatím v Pchjongčchangu trápil. 

Ve sprintu dojel až 31. a ve stíhačce 21. Čtyřiadvacetiletý Nor po závěrečné střelecké zastávce ztrácel z třetího místa na Landertingera i Faka, před oba se ale v posledním kole dostal.

Fak, svěřenec českého trenéra Tomáše Kose, měl ve finiši více sil než Landertinger a vybojoval stříbro. Slaví svou druhou olympijskou medaili, bronz ve Vancouveru v roce 2010 získal ještě v barvách Chorvatska. 

Landertinger si připsal druhý individuální cenný kov pod pěti kruhy a ve sbírce má ještě dvě medaile ze štafet.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.