Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ledová královna se dočkala. Savčenková a Massot psali nejdojemnější příběh her

Sport

  17:07
Kangnung (Od našeho zpravodaje) - Hollywood by to nevymyslel lépe. Protože takové příběhy, jaký prožila v Pchjongčchangu i v mnoha letech předcházejících krasobruslařka Aljona Savčenková, umí psát jen olympiáda.

Krasobrulařský pár Aljona Savčenková a Bruno Massot slaví olympijské zlato v soutěži sportovních párů. foto: ČTK/AP

Dobruslila s Brunem Massotem volnou jízdu, přemožena silnými emocemi i vyčerpáním padla na led, zhluboka vydechovala. Partner si klekl k ní, objal ji. Osm tisíc diváků v hale povstalo a uspořádalo jim bouřlivé ovace vestoje.

Právě předvedli nejlépe hodnocenou volnou jízdu v historii kategorie sportovních dvojic. „Něco tak krásného jsem ještě neviděla,“ rozplývala se na tribuně i legenda Katarina Wittová.

Stále však neměli jistotu.

Na co to bude stačit?

Krasobrulařský pár Aljona Savčenková a Bruno Massot slaví olympijské zlato v soutěži sportovních párů.

Byla to poslední olympiáda, poslední šance na zlato 34leté ledové bojovnice Savčenkové.

Čtyři partnery vystřídala. Na pěti hrách bruslila. Z Ukrajiny odešla do Německa, s Robinem Szolkowym se pětkrát stali mistry světa. Ale pod vlajkou s pěti kruhy se pokaždé cosi pokazilo. Z Vancouveru 2010 i ze Soči 2014 vezli bronz, vraceli se zklamaní.

Szolkowy řekl: „Končím.“

Ona však snila o zlatu z her dál. Tak dávno o něm snila. Už jako šestiletá holčička, hltající krasobruslení v televizi, bruslila s otcem na jezeře u ukrajinského města Obuchiv a později ho přesvědčila, že s ní bude každé ráno jezdit na tréninky do 50 kilometrů vzdálené haly. Přestože to znamenalo ve čtyři ráno přešlapovat na zastávce autobusu.

Krasobrulařský pár Aljona Savčenková a Bruno Massot slaví olympijské zlato v soutěži sportovních párů.

Vždy měla silnou vůli. Po rozchodu se Szolkowym ji předvedla opět. Našla si nového partnera, o pět let mladšího Massota. Když ho Francouzi nechtěli do Německa pustit a požadovali za něj 30 tisíc eur, pořádala sbírku, vyvzdorovala si jej, stále nezlomná a zároveň se měnící. Krasobruslařka, která se v minulosti po každé chybě dokázala tak moc mračit, působila najednou šťastně, vstřícně, vděčná za ještě jednu ledovou šanci.

„Málokdy potkám ženu, jež má v sobě tolik ohně a vůle,“ říkal o ní Christopher Dean, olympijský vítěz v tancích ze Sarajeva 1984, s nímž vytvářeli choreografii jízd pro Pchjongčchang. Každičký detail s Deanem tolikrát probírala, každý sebemenší pohyb ruky.

Na institutu IAT v Lipsku se nechala nasnímat speciálními kamerami při twistovaném lutzu, kdy ji partner vyhazuje až do 280 centimetrů, načež jim na 3D modelu počítač vyhodnotil, jaké držení těla bude ve vzduchu ideální.

Vše pro olympiádu. Cokoliv pro olympiádu.

Nový rok slavili společně. Ona a její manžel s Massotem a jeho přítelkyní. O půlnoci si řekli: „Tohle bude náš rok.“

Ovládli finále Grand Prix, patřili k favoritům her. V krátkém programu však Massot – na rozdíl od partnerky debutant na olympiádě - ubral salchowu otáčku. Rázem byli před volnou jízdou se značnou ztrátou čtvrtí, zlatý sen se rozplýval a kritici tvrdili: „Zase to nedokáže.“

Massot se topil ve výčitkách, ale Savčenková mu řekla: „Ještě není konec. Máme výbornou volnou. Ukážeme všem, že je to zlatý program.“

Krasobrulařský pár Aljona Savčenková a Bruno Massot slaví olympijské zlato v...
Krasobrulařský pár Aljona Savčenková a Bruno Massot slaví olympijské zlato v...

Později Massot vyprávěl: „Slíbil jsem tehdy sám sobě, že udělám cokoliv, aby se Aljona nevracela domů s dalším bronzem. Zasloužila si zlato.“

A tak tedy bruslili. Od úchvatně vysokého twistovaného lutzu, při němž jako by chtěla dolétnout až ke stropu kangnunské haly, až do posledních tónů skladby „Hledět na Zemi shora“ byli naprosto dokonalí. „Chtěli jsme promíchat akrobacii s uměním,“ říkala Savčenková a přesně to udělali.

Ale povede se jim vymazat ztrátu z krátkého programu?

Dlouhých 25 minut napjatě čekali.

Z první příčky se je marně snažili sesadit Kanaďané Duhamelová–Radford i s prvním čtverným odhozeným skokem v historii her. Mocným závěrem útočili čínští mistři světa Sui a Han, přesto také jim chybělo 0,43 bodu. Zbývali už pouze Rusové Tarasovová–Morozov, paradoxně trénovaní Robinem Szolkowym, bývalým partnerem Savčenkové.

Ale Rusové chybovali.

Na počítači se rozzářilo pořadí.

Dokázali to! Měli svůj zlatý happy end.

15.února 2018 v 05:32, příspěvek archivován: 16.února 2018 v 15:56

VIDEO: Aljona Savchenko and Bruno Massot of #GER wow the crowd with a fabulous Free Skate and take the #Gold in Pairs #FigureSkating at #PyeongChang2018! @ISU_Figure @DOSB More here: https://t.co/YYqHWlhKms https://t.co/UIwXFDBjSq

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Aljona Savchenko and Bruno Massot of #GER wow the crowd with a fabulous Free Skate and take the #Gold in Pairs #FigureSkating at #PyeongChang2018! @ISU_Figure @DOSB More here: https://t.co/YYqHWlhKms https://t.co/UIwXFDBjSq

Čtvrt hodiny nebyli Savčenková a Massot k utišení. Plakali, křičeli, objímali se, zase plakali. „To je nejlepší chvíle mého života. Neuvěřitelné. Nádherné,“ pronášela Savčenková mezi slzami. „My jsme vyhráli ze čtvrtého místa. Neskutečné,“ jásal Massot.

Právě stvořili zatím nejdojemnější příběh her v Pchjongčchangu. Navzdory všem nástrahám.

Když znovu vjeli na led ke slavnostnímu ceremoniálu, Savčenková před partnerem poklekla na jedno koleno. Výraz díků za vše, co s ní prožil, jak se vedle ní učil. Dobruslili ke stupňům vítězů, Massot se postavil za ni, uchopil 153centimetrovou drobnou ženu, vyzdvihl ji do výše a postavil na nejvyšší stupeň.

„A teď se můj dětský sen plní,“ usmála se Aljona Savčenková. 

Autor: