Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Máme šestou medaili! Erbanová má bronz ze sprintu na 500 metrů

Sport

  13:35aktualizováno  16:03
Pchjongčchang - Karolína Erbanová získala svou první olympijskou medaili a celkem šestý cenný kov pro Česko na hrách v Pchjongčchangu. Na sprinterské rychlobruslařské trati 500 metrů nestačila jen na dvě hlavní favoritky - zlatou Japonku Nao Kodairovou a stříbrnou obhájkyni prvenství Korejku Lee Sang-hwa, za níž Erbanová zaostala o pouhou 0,01 sekundy.

Karolína Erbanová foto: Reuters

VIDEO: Zimní zázrak. Podívejte se, jak komentátoři z celého světa prožívali zlato Ledecké

„To je mazec... Úžasné. Já nevím, co říct. Směřovala jsem tak dlouho,“ jen těžko hledala Erbanová slova po závodě. „Ještě mi to nedošlo,“ doplnila.

Pětadvacetiletá česká reprezentantka loni na mistrovství světa obsadila v Koreji čtvrté místo. Teď svůj tehdejší čas vylepšila o téměř o půl sekundy a to jí na pětistovce vyneslo první velkou medaili. 

Za domácí favoritkou, která má ve sbírce zlato z Vancouveru i Soči, přitom zůstala pouhou setinu sekundy. 

Karolína Erbanová a její radost na stupních vítězů.
Karolína Erbanová slaví bronzovou medaili s českou vlajkou.

„Hned jsem věděla, že je to kvalitní čas a že by to mohlo dopadnout,“ řekla Erbanová, která předtím na kilometru dojela sedmá.

Rodačka z Vrchlabí jela ve dvojici s fenomenální Kodairaovou, která na pětistovce už dva roky nenašla přemožitelku, zvítězila v 15 závodech Světového poháru za sebou i tady loni na mistrovství světa. 

I tentokrát byla v Kangnungu neporazitelná a ke středečnímu stříbru na kilometru přidala kov nejcennější.

Ženy - 500 m:

1. Kodairaová (Jap.) 36,94, 2. I Sang-hwa (Korea) 37,33, 3. Erbanová 37,34, 4. Herzogová (Rak.) 37,51, 5. Boweová (USA) 37,530, 6. Ter Morsová (Niz.) 37,539, 7. Golikovová (OSR) 37,62, 8. Goová (Jap.) 37,67, 9. Jü Ťing (Čína) 37,81, 10. Hudeyová (Kan.) 37,88.

Erbanová se však za ní vyvezla k vynikajícímu času 37,34, který už překonala jen I Sang-hwa, a to o pouhou setinu. 

„Toho jsem si vůbec nevšimla. Zaregistrovala jsem to až po posledním páru, že jsem jí byla hodně blízko. I to je pro mě hodně důležitá věc. Že jsem nebyla třetí o parník, že to nebyl souboj Nao - I Sang-hwa a pak uvidíme, kdo bude třetí. Dotáhla jsem špičku,“ pochvalovala si Erbanová.

Když se v sobotu dozvěděla, že pojede ve dvojici s Kodairaovou, nejprve nebyla nadšená. „Zhrozila jsem se a říkala jsem si, že jsem dostala Černého Petra. Pak jsem se na to ale začala koukat jinak,“ řekla Erbanová. 

Pozitivní pro ni bylo, že nejela v poslední dvojici. „Protože jsem věděla, že to bude hrozně náročné na hlavu, na nervy. Hodně se tady čeká a bylo to vynervované,“ přiznala Erbanová. 

„Věděla jsem, že když budu u Nao, jedu dobře,“ řekla.

Nizozemky, které dosud v Koreji získaly sedm z dvanácti medailí a všechny zlaté, vyšly naprázdno. Nejlepší byla vítězka z kilometru Jorien ter Morsová na šestém místě.

Ještě v Soči se sčítaly časy ze dvou jízd, ale loni Mezinárodní bruslařská unie zavedla i na pětistovce jen jeden rozhodující závod jako v jiných disciplínách.

Autoři: ,