Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na olympiádu pojede Eliáš

Sport

  11:39
PRAHA - Patrik Eliáš pojede na olympijské hry do Turína. Včera padla teoretická naděje, že by se stihl uzdravit původně nominovaný Petr Průcha, který si v sobotním duelu NHL poranil postranní vazy v pravém koleně.

Patrik Eliáš oslavuje gól. foto: ČTK

„Je to Patrik Eliáš,“ potvrdil LN jméno náhradníka v třiadvacetičlenné nominaci reprezentační trenér Alois Hadamczik.

Křídelnímu útočníkovi New Jersey, který se na začátku ledna vrátil téměř po roční pauze zpět mezi mantinely, oznámil kouč novinu osobně. Zastihl jej zrovna u oběda.

„Jsem rád, že si pan Hadamczik vybral právě mě. Ale na druhou stranu mě mrzí, že jsem byl nominovaný takovým způsobem. Ze své vlastní zkušenosti vím, jak jsou zdravotní potíže nepříjemné,“ citoval server idnes Eliáše.

Trenér Hadamczik dal devětadvacetileté opoře Devils přednost před Petrem Sýkorou a Alešem Kotalíkem, o nichž spekulovala média.

„Patrik je zkušený hráč, který hrál velmi dobře na Světovém poháru,“ vysvětlil své rozhodnutí Hadamczik. Na SP 2004 patřil Eliáš mezi nejlepší hokejisty českého týmu, jenž sehrál proti Kanadě v semifinále turnaje jeden z nejlepších duelů historie a prohrál až v prodloužení. Během výluky NHL zamířil třebíčský rodák do Ruska, kde se minulý rok v únoru nakazil žloutenkou a přišel o světový šampionát ve Vídni, kde Češi pod vedením Jaromíra Jágra vyválčili zlato. „Eliáš se dostal znovu velmi rychle do formy,“ řekl Hadamczik.

Eliáš se nevešel do původní nominace, kterou musel Hadamczik nahlásit už v prosinci. Ani on sám totiž tehdy netušil, co od sebe může očekávat.

Jenže jeho návrat po těžké nemoci mu vyšel jako podle hollywoodského scénáře. Hned v prvním utkání se stal hvězdou zápasu, uvadajícímu týmu vlil vítěznou šťávu do žil.

V patnácti odehraných duelech nasbíral 17 bodů za 5 branek a 12 asistencí. A hlavně: Eliášův organismus zvládá plné zatížení. „Jsem v pohodě,“ mohl říct Eliáš trenéru Hadamczikovi.

Naopak smutek zaplavil třiadvacetiletého Průchu. Jeden z nejlepších nováčků NHL a druhý nejlepší střelec newyorských Rangers v této sezoně (lépe pálí z Jezdců jen Jágr) si musí odpočinout minimálně měsíc.

Včera zhasla i minimální teoretická naděje, že by se stihl vyléčit do začátku turínského turnaje. „Nezahraje si čtyři až šest týdnů,“ reprodukoval zprávu ze zámoří Hadamczik. Eliáš pojede na své druhé olympijské hry, v Salt Lake City zažil smolnou čtvrtfinálovou porážku s Ruskem 0:1.

Autoři:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč