Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Neuvěřitelný výkon české štafety: nečekaně vybojovala bronz

Sport

  20:26aktualizováno  22:11
WHISTLER/PRAHA - Čeští lyžaři sice nepatřili mezi favority štafetového závodu na 4x10 kilometrů, o to více a příjemněji překvapili. Kvarteto Jakš, Bauer, Magál a Koukal vybojovalo po neuvěřitelném závodě bronzovou medaili. To je nejlepší český výsledek v historii. Naposledy se radovala česká štafeta z medaile - také bronzové - před 22 lety opět v Kanadě, tehdy v Calgary.

Martin Koukal, Martin Jakš, Jiří Magal a Lukáš Bauer foto: Reuters

Za Česko odstartoval závod Martin Jakš a měl jediný úkol, nenabrat ztrátu na prvním úseku a předat české jedničce Lukáši Bauerovi na přijatelné pozici. Což se mu v prvním okruhu dařilo, během prvních čtyř kilometrů se držel na prvním až třetím místě.

VANCOUVER ON-LINE

Martin Jakš sice v posledním okruhu mírně ztratil, přesto odstup udržel na přijatelnách 27 sekundách. Poté se na dráhu vydal Lukáš Bauer, který za polovinu svého úseku stáhnul přes dvacet vteřin ze ztráty a dokázal se posunout až na šestou pozici. Do posledního okruhu již jel Bauer ve vedoucím kvintetu, zbytek pole ztrácel přes dvacet vteřin.

Servisman s lyžemi.

Bauer své tempo neustále zvyšoval a dokázal roztrhat i nejlepší pětici štafet. Nejlepší český lyžař byl na svém úseku suverénně nejrychlější, v závěru mu sice trochu ujel švédský lyžař, další favorité ale naopak výrazně ztratili. Magál vyjel na trať dvě vteřiny - téměř v kontaktu - se třetím Francouzem.

A zkušený Čech měl jediný úkol - držet se dvou vedoucích štafet. Svůj úkol plnil skvěle, navíc trio v čele ujíždělo zbytku světa. Druhá skupinka chrtů nechávala vše na Norovi, který ale ztrátu stáhnout nedokázal. Magál tak předal finišmanovi Koukalovi na třetím místě, s více jak třicetivteřinovým náskokem na další pronásledovatele.

Heller, Jonnier, Koukal.

To se projevilo jako klíčové pro český medailový úspěch. Zezadu se na vedoucí trio totiž začal dotahoval fenomenální Nor Petter Northug. Ten také Koukala s Jonnierem chvíli před cílem dotáhl, ale Hellnera již ne. Mladý Švéd totiž někde v polovině svého úseku nasadil k rozhodujícímu trháku. Štafeta "Tří korunek" si díky němu zaslouženě dojela pro zlatou medaili. O zbývající dva cenné kovy se ale rozhořel boj.

Nejvíce sil měl nakonec ve finiši podle předpokladů Northug, ale česká sprinterská jednička - Martin Koukal - se jej dokázala udržet a vybojovat pro Českou republiku čtvrtou medaili na těchto hrách. Pro české nebo československé lyžování to byla štafetová medaile po 22 letech, od olympiády v Calgary.

Navíc za pár okamžiků začíná závod na pět kilometrů pro rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou - VÍCE ZDE!

ŠTAFETA MUŽŮ 4x10 KILOMETRŮ

1. Švédsko (Richardsson, Olsson, Södergren, Hellner) 1:45:05,4 hod., 2. Norsko (Johnsrud, Hjelmeset, Berger, Northug) -15,9, 3. Česko (Jakš, Bauer, Magál, Koukal) -16,5, 4. Francie -20,9, 5. Finsko -24,9, 6. Německo -44,0, 7. Kanada -1:57,8, 8. Rusko -1:59,3, 9. Itálie -2:11,2, 10. Švýcarsko -2:51,8.