Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Norští hokejisté jsou poprvé v historii ve čtvrtfinále her. Slovinci odjíždějí s dopingovým škraloupem

Sport

  11:15
kangnung - Norští hokejisté si poprvé v historii zahrají čtvrtfinále na olympijských hrách. V osmifinálové části zdolali Slovinsko 2:1 v prodloužení díky trefě Alexandera Bonsaksena v čase 63:06 a v boji o semifinále je čeká ve středu od 8:40 SEČ ruský výběr.

Alexander Bonsaksen a Mats Rosseli Olsen (vpravo) se radují z postupu do čtvrtfinále olympijských her. foto: Reuters

Popáté za sedm let ve čtvrtfinále Amerika a Červenka byl u všeho. ‚Oblíbení nejsou‘

Norové prohrávali od sedmé minuty po přesilovkové trefě Jana Urbase, ale ve 44. minutě vyrovnal Tommy Kristiansen. 

Slovinci byli blízko vítězné trefy v přesilovkách v závěru základní hrací doby i v úvodu nastavení, kdy trefil nejdříve obránce Blaž Gregorc z Hradce Králové břevno a potom útočník Jan Muršak i levou tyč.

Tak chlapi, jdeme do toho (norští hokejisté).
Gólmani Ján Laco a Ryan Zapolski si podávají ruce.

Norové minimálně vyrovnají svůj historický úspěch pod pěti kruhy ze Sappora z roku 1972, kde skončili osmí. Tehdy se ještě nehrálo play off. 

Slovinci, kteří loni na mistrovství světa v Paříži sestoupili z elitní skupiny, dosáhli nejlepšího výsledku na velkých mezinárodních akcích před čtyřmi roky na olympiádě v Soči, kde obsadili sedmé místo.

Slovinská hvězda Jeglič má dopingový nález

Slovinský hokejista Žiga Jeglič měl během olympijského turnaje pozitivní test a postaral se o třetí dopingový případ na hrách v Pchjongčchangu. 

Devětadvacetiletý útočník odevzdal vzorek obsahující zakázanou látku fenoterol. Do 24 hodin musí opustit olympijskou vesnici.

Slovinsko - Norsko 1:2 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Urbas (Muršak) - 44. Kristiansen (Röymark, Bastiansen), 64. Bonsaksen (Rosseli Olsen, Patrick Thoresen). Rozhodčí: Stricker, Wehrli (oba Švýc.) - Lederer, Lhotský (oba ČR). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 6312.
Slovinsko: Krošelj - Gregorc, Robar, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Krajnc - Urbas, Muršak, Verlič - Kuralt, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Goličič - Ograjenšek, Mušič, Pance.
Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Espeland, Ödegaard - K. A. Olimb, Patrick Thoresen, M. Olimb - Rosseli Olsen, Bastiansen, Reichenberg - Hoff, K. Forsberg, S. Thoresen - Kristiansen, Roest, Röymark.

O případu informoval dnes Arbitrážní soud pro sport (CAS) a konstatoval, že Jeglič provinění proti dopingovým pravidlům uznal. Slovinci už bez útočníka Nižněkamsku z KHL nastoupili do osmifinálového zápasu proti Norsku.

Podle představitelů Slovinského olympijského výboru byl Jeglič testován před čtyřmi dny. V sobotu pak rozhodl v rozstřelu o vítězství Slovinců nad Slovenskem 3:2 po samostatných nájezdech. 

Na olympijském turnaji odehrál i zápasy proti USA, který skončil nečekanou výhrou slovinského týmu 3:2 v prodloužení, a proti výběru Olympijských sportovců Ruska (2:8).

Látka fenoterol je obsažena v léku na astma a usnadňuje dýchání. CAS o případném disciplinárním postihu pro Jegliče rozhodne až po skončení her. Samotný hráč uznal chybu a ani nepožádal o kontrolní analýzu. 

Lék na astma užívá od loňska, ale nenahlásil to jako terapeutickou výjimku. 

„Přehlédl jsem rozdíl mezi srovnatelnými léky, které jsou povoleny,“ řekl hráč slovinskému deníku Delo s vysvětlením, že mu byla změněna předešlá medikace při testech dýchání na Slovensku v roce 2017, kdy hrál za Slovan Bratislava.

Hokejovému turnaji se doping nevyhnul ani na minulé olympiádě v Soči. Pozitivní vzorky tehdy odevzdali Lotyši Vitalijs Pavlovs (metylhexanamin) a Ralfs Freibergs (anabolický steroid) a byli z her vyloučeni. 

Žiga Jeglič

S dopingem měl problémy i švédský útočník Nicklas Bäckström, ale za užití látky s pseudoefedrinem vyvázl s napomenutím a zůstala mu stříbrná medaile. 

MOV uznal, že Bäckström látku nevzal s úmyslem zvýšení výkonnosti. Přišel však o finálový zápas s Kanadou.

Z dopingového provinění v Pchjongčchangu je podezřelý také ruský curler Alexandr Krušelnickij, bronzový medailista ze soutěže smíšených dvojic. 

O první případ se předtím postaral japonský rychlobruslař na krátké dráze Kei Saito, jenž se až v Koreji dozvěděl, že neprošel mimosoutěžní kontrolou ještě před začátkem her.

S Krušelnickým už CAS řízení zahájil. Kdy bude případ ruského curlera projednán, není zatím jasné. Dnes to však nebude.

Autor: