Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Olympionici přistáli na Ruzyni. Letadlo 'pilotovala' Sáblíková

Sport

  14:04aktualizováno  22:49
PRAHA - Na pražském letišti přistál krátce po poledni letecký speciál s českými olympijskými medailisty z Vancouveru. Na Ruzyni je nadšeně vítala skupinka asi tří stovek fanoušků, mnozí s červenomodrobílými vlajkami, či oslavnými nápisy.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková a členové bronzové běžecké štafety (zleva) Lukáš Bauer, Martin Koukal, Jiří Magál a Martin Jakš foto: ČTK

V příletové hale se objevili čeští sportovci, kteří se speciálem vrátili domů. Doprovázela je také početná skupina českých novinářů. Medailisté mezi nimi nebyli, nejprve zamířili do salónku, kde se jim dostalo oficiálního přivítání a mohli se poprvé po téměř měsíci přivítat s rodinou.

VANCOUVER ON-LINE + ROZHOVORY

Přesně v jednu hodinu se naši medailisté z Vancouveru - Martin Jakš, Jiří Magál, Martin Koukal, Lukáš Bauer, Martina Sáblíková za doprovodu koučů Martina Petráska (lyžování) a Petra Nováka - ukázali fanouškům. V příletové hale se jim dostalo velkých ovací. Bronzová slalomářka Šárka Záhrobská dorazila do Prahy už v neděli.

Sportovní fanoušci čekali před pražským letištěm Ruzyně na přílet českých medailistů ze zimních olympijských her ve Vancouveru

A jaká byla první přání úspěšných českých olympioniků? "Těším se až budu moct rozbalit kufry a rozdat dárky," řekla na oficiální tiskové konferenci v naplněné příletové hale Martina Sáblíková.

Nejúspěšnější česká sportovkyně toho ale prozradila mnohem více. Třeba to, že měla pod dohledem i přistání na ruzyňském letišti. Sáblíková přiznala, že při přistání byly s Karolínou Erbanovou v kabině letadla. "Byl to fantastický zážitek, hned bych si to zopakovala," našeně popisovala návrat do Prahy viditelně unavená rychlobruslařka.

Sáblíková je nová celebrita, i když se za ni nepovažuje
Sáblíkové přílet vyvolal obrovské nadšení a pozornost, jako mediální hvězda si však dvaadvacetiletá sportovkyně, která ve Vancouveru vybojovala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili, nepřipadá. Je ale sama zvědavá, nakolik bude o její osobu nadále zájem.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková a členové bronzové běžecké štafety (zleva) Lukáš Bauer, Martin Koukal a Jiří Magál si připíjejí po svém příletu z Vancouveru..

Například ve Vancouveru při cestě metrem patřila mezi obletované hvězdy. "Byla jsem překvapená, vůbec jsem to nečekala. Připadala jsem si, že musím mít jméno napsané na čele," vyprávěla zlatá rychlobruslařka.

Slávu si užili také členové bronzové lyžařské štafety v čele s Lukášem Bauerem, pro něhož chystají podvečerní uvítání jeho příznivci v Božím Daru. "Lukáš, Lukáš," znělo halou, když se objevil dvojnásobný bronzový medailista Lukáš Bauer.

Bauer hned svému synovi pověsil na krk jednu ze svých bronzových olympijských medailí. Dvaatřicetiletý lyžař už během olympiády vyslovil přání, aby dětem přivezl domů medaili na hraní, a pokud možno každému jednu.

Chtěli být hlavně doma
Většina olympioniků (nejen medailistů) se již viděla především doma. Na letišti na každého čekal někdo z rodiny. Rodinného zázemí si však užijí pomálu, sezona zimním sportům ještě neskončila.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková a její trenér Petr Novák po příletu z Vancouveru.

"S rodinou už jsem se viděl, ale už se těším až mě na Božím Daru přivítají a poté si chvíli odpočinu doma s manželkou a dětmi. O víkendu už mě zase čekají závody ve finské Lathi," připomněl náročný program Bauer.

"I když já o konci sezony uvažuji. Zatím jsem na Světový pohár a mistrovství světa přihlášena. Ale uvidíme, jak to bude. Tělo by chtělo, ale hlava mi nějak nefunguje," přiznala se po příletu Sáblíková.

Jak to zvládne se ukáže v následujících dnech, nejprve musí v Česku opadnout "Sáblíkománie". A na to jen dnešní den stačit nebude.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!