Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ovečkin předčil Jágra, Rusové vyhráli prestižní bitvu i skupinu

Sport

  20:36aktualizováno  23:44
VANCOUVER - Velká hokejová neděle přinesla českým hokejistům trpkou prohru. Po parádní bitvě s Ruskem radovala z vítězství východní velmoc. Dvěma góly se zaskvěl za vítěze Malkin, další branky přidali Kozlov a do prázdné klece při závěrečné power play Dacjuk. Na české straně se mezi střelce zapsali Plekanec a Milan Michálek. České hokejisty čeká v úterý osmifinále.

Klíčový moment zápasu - střet Jágra s Ovečkinem. foto: Reuters

Prestižní bitva, která začala velký hokejový den ve Vancouveru, musela od začátku vtáhnout do děje každého hokejového fanouška. Kouč sborné Bykov poprvé spojil k sobě hvězdné útočníky Ovečkina s Malkinem a česká obrana se měla co ohánět.

HOKEJOVÁ BITVA ON-LINE

A až do 16. minuty se oháněla skvěle. V ní byl ale velmi přísně vyloučen Jaromír Jágr a Rusové druhou přesilovku v zápase využili. Po závaru před Vokounem se trefil se štěstím Malkin. Češi ale s odpovědí dlouho neotáleli. V závěru úvodního dějiství hry šli Rusové do tří, na modré zaváhal s vyhozením Dacjuk a Plekanec z otočky trefil přesně k tyči - 1:1.

Jak Ovečkin sestřelil Jágra:

Také druhá třetina vyhecované bitvy přinesla parádní hokejové představení, ve kterém hráli dlouho prim oba brankáři - Tomáš Vokoun na jedné straně a Jevgenij Nabokov na druhé. Nejnebezpečnější z Rusů byl hlavně washingtonský štírek Sjomin, který několikrát prověřil českého brankáře. Ten ale odolával, stejně jako jeho kolega při šancích Jágra a Havláta.

MOMENTY ZÁPASU

Ruská efektivita: Hokejisté sborné se více tlačili do zakončení, Češi si někdy až příliš hráli s pukem. To se změnilo až v posledních pěti minutách zápasu.

Ovečkin vs. Jágr: Ti dva se respektují. Jsou největší hvězdy svých týmů. Ve 42. minutě sundal Ovečkin ve středním pásmu Jágr, který si zbytečně hrál s pukem. Rusové přešli do rychlého kontru, ze kterého padl vítězný gól.

Divočák Radulov: Nemá rád české hráče. A opět to Alexander Radulov potvrdil. Tentokrát se mu to ale vymstilo. V závěru druhé třetiny nejenže šel za napadení Krejčího na dvě minuty zbytečně ven, ale český útočník v pádu nechtěně zranil Zinovjeva. Ten by ale mohl být nakonec v pořádku.

Nakonec se ale fanoušci v Canada Hockey Place branky dočkali, bohužel ale v české síti. Ve 35. minutě po nešťastném odrazu se puk dostal mezi kruhy ke Kozlovovi a bylo to 1:2. Češi dostali v závěru třetiny opět šanci hrát přesilovku (po hrubém ataku na Krejčího zranil Radulov vlastního spoluhráče Zinovjeva), Rusové ale déja vu nezažili.

Sborné se navíc povedl vstup do poslední třetiny. Jágr se snažil dostat puk do útočného pásma, na středovém kruhu si jej ale našel Ovečkin. Střet dvou gigantů vyhrál ruský tank, k puku se dostal Tjutin, vyslal Sjomina a bylo zle. Česká obrana nedokázala pokrýt Malkina a ten podruhé v zápase překonal Vokouna - 1:3.

Rusové se poté postupně stáhli do obrany, Češi vládli na ledě. Velkým důrazem se Jágr a spol. dostávali do šancí, skvělý den měl ale Nabokov. Jednou ale přece jen kapituloval, když jej v 55. minutě po skvělé práci celé útočné letky překonal Milan Michálek.

Valná hromada před Nabokovem.

Češi poté, vědomi si toho, že remíza jim stačí na vítězství ve skupině, přidali další rychlostní stupeň, kýžený třetí gól nepřišel. Naopak - dva rychlé brejky Kovalčuka ještě Vokoun pokryl, v power play českého týmu už se ale při střele do prázdné branky nemýlil Dacjuk.

Rusové tak vyhráli důležitý souboj ve skupině B a mají až do čtvrtka klid před čtvrtfinálovou bitvu. Růžičkův soubor čeká v úterních ranních hodinách SEČ osmifinálová bitva s Lotyšskem. V případě postupu narazí v boji o semifinále na Finsko. Další dvojice pro kvalifikaci play off tvoří Kanada s Německem, Slovensko s Norskem a Švýcarsko s Běloruskem.

Ovečkin a Jágr se loučí.

A není třeba smutnit, Češi podali velmi dobrý výkon a navíc - také v Naganu vyhráli ve skupině Rusové, ve finále ale poté tahali za kratší konec. "Doufám, že se s nimi ještě potkáme a vrátíme jim to. Máme na to je porazit," řekl po zápase český lídr Jaromír Jágr. Zda se dočká, ukáží až další zápasy.

VÝSLEDEK DUELU + TABULKA

Česká republika - Rusko 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 20. Plekanec (Eliáš, T. Kaberle), 55. M. Michálek (Židlický, Blaťák) - 16. Malkin (Dacjuk, Ovečkin), 35. Kozlov (Radulov, S. Fjodorov), 42. Malkin (Sjomin, Tjutin), 60. Dacjuk (Malkin, Ovečkin). Rozhodčí: O'Halloran, Pellerin - Morin (všichni Kan.), Feola (USA). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 17.114.

Česko: Vokoun - Polák, Hejda, Z. Michálek, T. Kaberle, Židlický, Kuba, Blaťák, Kubina - Havlát, Plekanec, Eliáš - Jágr, Červenka, Čajánek - Erat, Krejčí, Fleischmann - M. Michálek, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Rusko: Nabokov - Gončar, Tjutin, Kornějev, Grebeškov, I. Nikulin, A. Markov, Volčenkov, Kalinin - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Afinogenov, Dacjuk, Kovalčuk - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, S. Fjodorov, Kozlov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Konečná tabulka:
1. Rusko 3 2 0 1 0 13:6 7
2. Česko 3 2 0 0 1 10:7 6
3. Slovensko 3 1 1 0 1 9:4 5
4. Lotyšsko 3 0 0 0 3 4:19 0


Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...