Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Patnáctiletá Zagitovová vyhrála soutěž krasobruslařek, získala první zlato pro nezávislé sportovce z Ruska

Sport

  6:20
Kangnung - Olympijskou vítězkou v krasobruslení je patnáctiletá Ruska Alina Zagitovová. Za volnou jízdu dostala navlas stejnou známku jako dvojnásobná mistryně světa Jevgenija Medveděvová, kterou díky náskoku z krátkého programu porazila o 1,31 bodu. Bronz získala Kanaďanka Kaetlyn Osmondová.

Finálové vystoupení zlaté Rusky Aliny Zagitovové foto: ČTK

Zagitovová po triumfu na evropském šampionátu získala v první seniorské sezoně další zlato a stala se druhou nejmladší olympijskou vítězkou v krasobruslení. Američanka Tara Lipinská byla v roce 1998 v Naganu ještě o 26 dní mladší.

Úřadující juniorská mistryně světa také získala pro tým nezávislých sportovců z Ruska první zlatou medaili na hrách v Pchjongčchangu. Společně s Medveděvovou se pak postaraly o jediné individuální krasobruslařské medaile ruských závodníků.

Zagitovová jela jako první z favoritek na zlato. Ve volné jízdě tentokrát měla jedno zaváhání, když její výjezd z úvodního trojitého lutzu nebyl natolik dobrý, aby mohla zařadit trojitý rittberger v kombinaci. Zachovala však chladnou hlavu a obtížnou kombinaci zařadila za druhý lutz. O něco málo zaostala za svou známkou z volné jízdy v soutěži družstev, ale bezpečně se usadila v čele.

Teprve patnáctiletá Ruska Alina Zagitova ovládnula soutěž krasobruslařek
Evgenia Medvedeva obsadila v soutěži krasobruslařek druhé místo

Medveděvová, která musela kvůli zlomené zánártní kůstce vynechat prosincové finále GP i národní šampionát, potřebovala předvést nejlepší výkon sezony, aby měla šanci na zlato. To se jí povedlo, všechno odskákala a stejně jako Zagitovová dostala za provedení všech 12 prvků kladné známky od rozhodčích. Na rozdíl od mladší kolegyně ze stáje trenérky Eteri Tutberidzeové ale nezvolila obtížnou strategii zařazení všech skoků do druhé poloviny programu, kde je za ně desetiprocentní bonifikace.

Medveděvová skočila kombinaci flipu s toeloopem a lutz v první části volné jízdy a také kvůli tomu za Zagitovovou ve známce za techniku zaostala o 2,44 bodu. Ve volné jízdě to dohnala programovými komponenty, ale ze ztráty po krátkém programu neumazala ani setinu a zůstala v slzách druhá.

Druhou medaili na těchto hrách získala dvaadvacetiletá Osmondová. Ve volné jízdě si vylepšila osobní rekord téměř o deset bodů a bezpečně uhájila třetí příčku po krátkém programu před útočící Japonkou Satoko Mijaharaovou. Úřadující vicemistryně světa Osmondová bronzem navázala na zlato ze soutěže družstev.

Výsledky:

1. Zagitovová 239,57, 2. Medveděvová (obě OSR) 238,26, 3. Osmondová (Kan.) 231,02, 4. Mijaharaová (Jap.) 222,38, 5. Kostnerová (It.) 212,44, 6. Sakamotová (Jap.) 209,71, 7. Čche Ta-pin (Korea) 199,26, 8. Sotskovová (OSR) 198,10, 9. Tennellová 192,35, 10. Nagasuová (obě USA) 186,54.

Autor: