Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

První olympijské zlato z Londýna: suverenita navzdory bolesti

Sport

  15:00
Čtyřicetitisícová tribuna na veslařské regatě v Eton Dorney bouřila nadšením. A to přesto, že v závodě nejela domácí loď. Britové, Češi, Němci, Australané... Ti všichni aplaudovali nové skifařské královně Miroslavě Knapkové.

Miroslava Knapková foto: ČTK

Veslařce z Brna, která chvíli předtím předvedla nejsenzačnější sólo závod posledních let. Na kilometru vedla o pět vteřin, na dalším mezičase – 1500 metrech – dokonce už o sedm. V některých momentech měla dokonce takový náskok, že vyjela ze záběru britské televize.

"To byl absolutně fantastický závod," uznala i třetí v cíli, Kim Crowová z Austrálie. "Na kilometru jsem se podívala kolem sebe a zjistila, že Knapková je pryč."

Více zde

Jenže málokdo dopředu znal celou pravdu o tomhle závodu. Češka patřila mezi hlavní favoritky. Zlata z velké akce se dočkala až na mistrovství světa v roce2011 a to samé chtěla předvést i v Londýně.

Dokázala ale mnohem víc. Její žebra pod českým dresem byla pevně zatejpovaná kvůli natrženému svalu, a nebýt utišujících léků a fyzioterapeuta Pavla Koláře, už dávno by seděla v letadle směr Praha.

Fotogalerie

Miroslava Knapková se zlatou medailí

V den čtvrtfinálových rozjížděk dokonce přišla za uznávaným odborníkem se slzami v očích. "Nenastoupím. Nejde to."

Nastoupila. A šťastná zvedla ruce nad hlavu v cíli, do něhož uháněla zcela sama, jako někde na domácím mistrovství republiky. Aniž by soupeřky tušily, že riskuje zdraví, dokázala něco, čím oslnila celý skifařský svět – vyhrála obrovským rozdílem.

"Vidět, jak někdo, s kým jste deset let, po tréninku brečí bolestí, bylo hrozně vyčerpávající," líčil trenér Tomáš Kacovský. "Teď cítím úlevu. Je to zkrátka neuvěřitelné."

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!