Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sid the Kid. Kanada mladého vůdce miluje, po hrách je za boha

Sport

  18:05
PRAHA - Běžela osmá minuta prodloužení finále olympijského hokejového turnaje. Jarome Iginla posunul puk od mantinelu směrem na levý kruh, kde ho v těžkém úhlu vystřelil Sidney Crosby.

Kanadská radost po rozhodujícím gólu Crosbyho. foto: ČTK

Střela si našla cestu mezi betony amerického brankáře Ryana Millera a v Kanadě vypuklo šílenství. "Splnili jsme si velký sen. Vyhrát olympiádu, navíc doma, to je úžasné," zářil hlavní hrdina Crosby.

SLEDOVALI JSME VANCOUVER ON-LINE

"Když jsem měl možnost před hrami běžet s olympijskou pochodní, říkal jsem, jak se do Vancouveru těším. Hlavou mi běželo, co asi všechno prožiju. Teď to vím. Byl to mimořádně silný zážitek. Vyhrané finále - to je prostě něco neopakovatelného," přiznal.

Konec jako z Hollywoodu
Javorové listy přivedl k triumfu symbolicky nástupce legend Wayna Gretzkého a Maria Lemieuxe. Ten, jehož nazývají "Sid the Kid" a kterého bezvýhradně milují. Ovečkin sice může bavit kanadské diváky technickými finesami, když ale přijde řeč na Crosbyho, je ruská hvězda zapomenuta.

Přelomové momenty kariéry Sidneyho Crosbyho

22. července 2005: Při draftu v Ottawě si jej jako prvního v pořadí vybral tým Pittsburgh Penguins. Mario Lemieux, vlastník a legendární kanadský hokejista, se o Crosbyho staral po všech stránkách, poskytl mu i bydlení ve vlastním domě.

12. června 2009: Pittsburgh oplatil Detroitu rok starou porážku ve finále NHL. Crosby zvedl nad hlavu Stanley Cup jako nejmladší kapitán v historii. "Když máte Crosbyho v týmu, je možné opravdu všechno," chválil tehdy Lemieux.

28. února 2010: Na olympijských hrách ve Vancouveru rozhodl gólem na 3:2 prestižní zámořské finále. V prodloužení v čase 67:40 vystřelil Kanadě zlato, když našel skulinku mezi betony amerického gólmana Ryana Millera.

Narozen: 7. srpna 1987.
Místo narození: Nové Skotsko, Kanada
Největší individuální úspěchy: 2007 - Art Ross Trophy (vítěz kanadského bodování), Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč ligy), Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč ligy dle hlasování hráčů).

Zajímavosti: Ve své úvodní sezoně v NHL (2005/2006) získal v kanadském bodování 102 bodů a stal se nejmladším hráčem v historii, kterému se podařilo překonat stobodovou hranici. V roce 2007 byl jmenován kapitánem Pittsburghu, čímž se stal nejmladším kapitánem v historii NHL.

Dvaadvacetiletý útočník se stačil zapsat do historie už několikrát - ať už jako první hráč, který v premiérové sezoně překonal hranici sta bodů, či jako nejmladší kapitán v NHL.

Zkrátka - hokej je pro Kanaďany náboženstvím a Crosby momentálním bohem. "Konec jak z Hollywoodu - Sid rozhodl o zlatu pro Kanadu v Kanadě," hlásá server NHL.com. Přitom Crosby rozhodně nemá božské manýry. "Je to hodný kluk, který byl vychováván ve skromných podmínkách. Na ledě i mimo něj je nesmírně obětavý," říkal útočník Sparty Zbyněk Hrdel, Crosbyho spoluhráč a kamarád.

I proto jej kanadští rodiče dávají svým ratolestem za vzor. Když začínal Crosby v Pittsburghu, musel ho z útrob stadionu vyvážet neoznačený automobil, jinak by ho fanynky a fanoušci rozmačkali. Crosbymanii zažil i Hrdel - v týmu Rimouski Oceanic, kde spolu hráli v jednom útoku.

"Nikdy jsem neviděl lidi tak zfanatizované. Naprosto jsem to nechápal." "A to hokejové šílenství teď ještě naroste. Nedovedu si představit, jak vůbec z Vancouveru odletěl," kroutil Hrdel hlavou. Crosby navíc svou vítěznou trefou překonal i držitele většiny ofenzivních rekordů NHL Gretzkého. Ten olympiádu nedokázal vyhrát nikdy.

Na Kanadu bych byl hrdý, i kdybych nehrál hokej
Když se před časem Gretzkého ptali, zda jeho rekordy může někdo překonat, s odpovědí neváhal. "Jistě. Sidney Crosby."

V předchozích dvou týdnech však všechny rekordy NHL pro Crosbyho nic neznamenaly. Přednost dostala národní hrdost. "Na Kanadu bych byl hrdý, i kdybych nehrál hokej a nebyl na olympiádě. Je neuvěřitelné, jak tahle země miluje hokej, co pro lidi znamená. Jak jsou nadšení, jak ohromně všechno prožívají. Na to jsem pyšný."

Sidney Crosby.

Přitom během turnaje nebyl až tolik vidět, v produktivitě byl až na chvostu první desítky. I kdyby však neměl až do finále žádný bod, bylo by mu to odpuštěno. Vítězný gól všechno změnil.

"Každé malé dítě o něčem takovém sní. Mně se to podařilo. Co víc k tomu mám říci?" usmíval se kanadský hrdina.

ZBYNĚK HRDEL: CHUTNALO MU PIVO I ZELENÁ

Po olympijském finále měl velkou radost. Jeho kamarád Sidney Crosby právě rozhodl gólem v prodloužení o zlatu pro Kanadu. "Potvrdil svoji výjimečnost," říká útočník hokejové Sparty Zbyněk Hrdel (24), Crosbyho bývalý spoluhráč.

* LN Jak se vám duel líbil?
Byl to typický kanadský hokej, obě strany se tlačily do branky. Pro diváka v zámoří to byla krásná podívaná. Ale mohlo to skončit až po nájezdech, to by bylo ještě lepší.

* LN Poslal jste už blahopřání?
Samozřejmě. Ale vím, že jsem v dlouhé řadě čekatelů na odpověď. Chtěl jsem mu zavolat, Pittsburgh už v úterý zase hraje, takže to nechám na pozdější dobu, až to šílenství po triumfu opadne.

* LN Crosby nebyl během turnaje tolik vidět. Proč?
Pracoval pro tým, hrál obětavě. Sice není vidět, ale pak rozhodne. To je to, co umí.

* LN Rozhodnout mohl už ve třetí třetině, kdy sám ujel...
Ale to bylo na konci střídání a Sidney už neměl sílu. Puk měl navíc v těžké pozici.

Sidney Crosby.

* LN Vše si ale vynahradil v prodloužení, že?
Překvapil brankáře pohotovou a přesnou střelou zápěstím. Sidney takhle střílí i při nájezdech.

* LN S Crosbym jste hrál v jednom útoku v juniorské lize v týmu Rimouski Oceanic. Vzpomínáte ještě na tu dobu?
Hlavně když se mě někdo na něj ptá. Byly to krásné časy.

* LN V roce 2006 strávil Crosby s vámi dovolenou v Česku. Chystáte se ho zase pozvat?
S přítelkyní čekáme přírůstek do rodiny, tak ho chceme v létě pozvat na oslavu. Měl přijet loni, ale hrál finále a po dlouhé sezoně si musel odpočinout.

* LN Díky vám prý umí i několik českých slov - třeba zelená...
Tu taky ochutnal, ale nejvíc chválil naše pivo. Českých slov zná víc, umí i solidně nadávat.

Prodej stavebního pozemku 1 267 m2
Prodej stavebního pozemku 1 267 m2

Horní Bludovice - Prostřední Bludovice, okres Karviná
2 254 455 Kč