Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sjezd překvapivě vyhrál Francouz Dénériaz

Sport

  15:26
SESTRIERE - Překvapivého vítěze měla královská disciplína alpského lyžování, sjezd. S vysokým startovním číslem porazil všechny papírové favority francouzský závodník Antoine Dénériaz.

Turín 2006 - Radost překvapivého olympijského vítěze ve sjezdu Antoina Deneriaze foto: AFP

Francouz na trati v Sestriere o 72 setin sekundy předjel lídra Světového poháru v této disciplíně Michaela Walchhofera, třetí skončil Švýcar Bruno Kernen.

Jubilejní dvacátá medaile na velké světové akci o šest setin vteřiny unikla Norovi Kjetilu Andremu Aamodtovi, jenž zajel čtvrtý čas.

"V uplynulých letech jsem nemyslel na nic jiného," prohlásil v cíli šťastný Dénériaz, který do závodu vyjel až jako třicátý. V letošní sezoně byl ve Světovém poháru nejlépe šestý, ale v super-G.

"Je to neuvěřitelné, naprosto skvělé, jsem olympijský vítěz," řekl, jako by svému triumfu stále nevěřil, zatímco se mu draly slzy do očí.

Devětadvacetiletý Dénériaz vyhrál sobotní kvalifikační trénink, ale velkou radost z toho neměl, protože musel na trať vyrazit s méně výhodným startovním číslem. Od prvního mezičasu
však byl nejrychlejší a v cíli se s velkým náskokem mohl radovat z životního úspěchu.

Ve Světovém poháru sice Dénériaz už dokázal vyhrát tři sjezdy, z toho dva v Itálii, ale v této sezoně dojel nejlépe sedmý.

"Vyhrál jsem proto, že jsem si nepřipouštěl, že jde o olympijské hry," prohlásil Dénériaz. Loni v lednu v Chamonix si utrhl vazy v koleně a celý rok nezávodil, v nové sezoně se ale dostal do skvělé formy.

Stal se třetím Francouzem, který vyhrál olympijský sjezd. Před ním na prvním místě stáli Jean-Claude Killy (1968) a v roce 1998 rovněž senzačně Jean-Luc Cretier.

V životním závodě francouzského sjezdaře dlouho vedl jeden ze žhavých favoritů na vítězství Walchhofer, který o tři desetiny vteřiny porazil Kernena. Na medaili útočil i neméně zkušený Nor Aamodt, jenž po akrobatickém zvládnutí úvodního skoku na Walchhofera na posledním mezičase ztrácel jen dvě setiny vteřiny, ale pak podjel předposlední branku a o cenný kov přišel.

Bez medaile zůstali favorizovaní Američané. Úřadující mistr světa v této disciplíně Bode Miller obsadil pátou příčku těsně před Rakušanem Hermannem Maierem. Vítěz tří sjezdů v této sezoně Světového poháru Daron Rahlves na Dénériaze ztratil více než vteřinu a půl a uzavřel první desítku. 

Po vydařeném sobotním kvalifikačním tréninku vyrazil jako pátý na trať první český reprezentant Ondřej Bank. Závod rozjel výborně a na druhém mezičase ztrácel na tehdy vedoucího Rakušana Fritze Strobla dvě desetiny vteřiny, ale vzápětí se v jedné zatáčce dostal do vzduchu, nekontrolovaný let neustál a první olympijský závod pro něj skončil pádem.

Petr Záhrobský na vítěze ztratil více než čtyři vteřiny a obsadil 34. příčku, Borek Zakouřil skončil šestatřicátý. 

Výsledky - sjezd:
1. Dénériaz (Fr.) 1:48,80,
2. Walchhofer (Rak.) -0,72,
3. Kernen (Švýc.) -1,02,
4. Aamodt (Nor.) -1,08,
5. Miller (USA) - 1,13,
6. Maier (Rak.) -1,20,
7. Büchel (Licht.) -1,24,
8. F. Strobl (Rak.) -1,32,
9. Staudacher (It.) -1,49,
10. Rahlves (USA) -1,53,
...
34. Záhrobský -4,10,
36. Zakouřil -5,27, 45.
Bank závod nedokončil.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!