Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Skokané medailové sny nenaplnili, selhal hlavně český lídr Jakub Janda

Sport

  21:04aktualizováno  23:10
VANCOUVER/PRAHA - Medailové sny českých skokanů zůstaly nenaplněny. Především nepřízeň vetru ve druhém kole a také selhání lídra týmu Jakuba Jandy. To jsou hlavní příčiny sedmého místa kvarteta Janda, Hájek, Koudelka a Hlava. Oproti posledním hrám je to sice posun, přesto se po výkonech v individuálních závodech čekalo od českých skokanů více.

Jakub Janda. foto: ČTK

V prvním kole skákal nejlepší český letec Antonín Hájek, ovšem tomu jeho pokus nevyšel podle předpokladu a skočil na své poměry "jen" 129 metrů. Po něm šel na můstek Roman Koudelka, který předvedl skvělých 131 metrů (druhý nejlepší ve své skupině).

VANCOUVER ON-LINE

Ve vedení byli v té době již suverénní Rakušané, na které dotírali překvapivě především Němci. Ve třetí skupině udržel slušný standard nejslabší z Čechů Lukáš Hlava a udržel celý čtyřlístek na dostřel bronzové medaili. Po něm jako nejsilnější z českého kvarteta přišel na řadu Jakub Janda.

OHLASY PO ZÁPASE

"Vzhledem k sezoně nebo k minulým letům je to velice dobrý výsledek. Měli jsme myšlenky, že kdyby se sešel den a bylo i štěstí, tak se mohlo myslet vysoko, ale takový je sport. Určitě to je dobrý výsledek. Sedmá místa tu máme dvě (ještě Hájek v individuálním závodě na velkém můstku) a chybělo málo a mohlo to být jinde. Jsme spokojený," řekl trenér David Jiroutek.

"Zkušební kolo mi nevyšlo, tak jsem byl nervóznější, ale dobře to dopadlo, byl do dobrý skok," prohlásil Roman Koudelka.

"Rozjetý to bylo velice dobře. Nevím, jestli to je uspokojivé. Určitě jsme pomýšleli výš, ale konkurence je hrozně velká," uvedl Jakub Janda.

Nezklamal, ale ani nenazářil, navíc všichni elitní borci z jeho skupiny jej výrazně předskočili. Po polovině závodu tak byli Češi sedmý, jasně vládli Rakušané.

Velmi nadějně začalo pro české barvy finálové kolo. Fantastické skoky předvedli jak Antonín Hájek (135 metrů), tak Roman Koudelka (135,5 metru). Na chvíli se Češi přiblížili bronzovému místu, jenže svěřenci Davida Jiroutka doplatili na špatné umístění z předešlé olympiády. Finálové skoky totiž vždy otvírali a po Koudelkovi se výrazně otočil vítr a další skokané předváděli jeden fantastický let za druhým.

Doplatil na to také třetí v pořadí - Lukáš Hlava - snížením nájezdem, přesto ani on nezklamal. Před posledním kolem mohli Češi pomýšlet na umístění od 4. do 7. místa. Bohužel, pokračující větrnou loterii nezvládl lídr Jakub Janda. Přistál na metě jen 129 metrů, deset a více metrů za ostatními elitními borci.

Češi spadli až na sedmé místo. Ve vyrovnaném závěru vybojovali bronz Norové a stříbro Němci. Rakušané i díky rekordnímu letu her Gregora Schlierenzauera (146,5 metrů s hrábnutím si do sněhu) jasně závod ovládli a obhájili zlato z Turína.

VÝSLEDKY SKOKANSKÉHO ZÁVODU DRUŽSTEV NA VELKÉM MŮSTKU

1. Rakousko (Loitzl, Kofler, Morgenstern, Schlierenzauer) 1107,9 b., 2. Německo (Neumayer, Wank, Schmitt, Uhrmann) 1035,8, 3. Norsko (Bardal, Hilde, Evensen, Jacobsen) 1030,3, 4. Finsko (Hautamäki, Happonen, Keituri, Olli) 1014,6, 5. Japonsko (Ito, Takeuči, Točimoto, Kasai) 1007,7, 6. Polsko (Hula, Rutkowski, Stoch, Malysz) 996,7, 7. Česká republika (Hájek, Koudelka, Hlava, Janda) 981,8, 8. Slovinsko (Pikl, Meznar, Prevc, Kranjec) 958,8.