Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté otočili zápas s Koreou a na úvod turnaje ji porazili těsně 2:1

Sport

  13:00aktualizováno  15:31
Kangnung - Čeští hokejisté zahájili svou cestu olympijským turnajem výhrou 2:1 nad Jižní Koreou a připsali si první tři body do tabulky skupiny A. Korejci sice od 8. minuty vedli, ještě do konce první třetiny však Češi skóre otočili a vedení udrželi až do konce zápasu. České góly vstřelili Jan Kovář a Michal Řepík.

Roman Červenka střílí na bránu Jižní Koreje foto: Reuters

Osmnáctiletý Tolvanen řídil čtyřmi body výhru Finska nad Německem

Svěřenci kouče Josefa Jandače inkasovali jako první. Ještě v průběhu úvodní třetiny prvního vzájemného zápasu se o obrat postarali útočníci Jan Kovář a Michal Řepík, který dal vítězný gól v oslabení.

Dalším soupeřem českého týmu bude v sobotu obhájce zlata Kanada. Zámořský výběr si na úvod s přehledem poradil se Švýcary, které porazil 5:1. Utkání začne ve 4:10 SEČ.

on-line reportáž ze zápasu SI PŘEČTĚTE zde

Češi nastoupili do prvního zápasu na turnaji podle očekávání v brance s Francouzem. Mimo sestavu zůstali obránce Kundrátek s útočníkem Kubalíkem, jen na střídačce byli poté v úvodu připraveni Jordán a Růžička.

Úvod byl ze strany svěřenců trenéra Jandače hodně opatrný a nadšený soupeř, hrající první zápas v nejvyšší kategorii, podle očekávání hrozil z rychlých protiútoků. 

Korea - Česko 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Čo Min-ho (Radunske, Swift) - 12. Jan Kovář (Řepík, Sekáč), 17. Řepík (Birner, Francouz). Rozhodčí: Lemelin (USA), Öhlund - Pihlblad (oba Švéd.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6025.
Korea: Dalton - Kim Won-čon, Young, Regan, I Ton-ko, So Jong-čon, Plante, O Hjon-ho - Testwuide, Kim Sang-uk, Kim Ki-song - Swift, Radunske, Čo Min-ho - Šin Sang-u, Kim Won-čong, Pak U-sang - Pak Čin-kjo, I Jong-čon, Šin Sang-hun - Čon Čong-u.
Česko: Francouz - O. Němec, Vitásek, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, od 30. navíc Jordán - Řepík, Horák, Birner - Erat, Jan Kovář, Sekáč - Vondrka, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, T. Zohorna.

Ve čtvrté minutě prověřil Francouze Kim Sang-uk, český gólman jeho střelu vyrazil. V osmé minutě ale už tolik štěstí neměl a Čo Min-ho střelou přes obránce otevřel skóre.

Inkasovaná branka český tým probudila a Dalton v korejské brance si připisoval jeden zákrok za druhým. S Červenkovou dorážkou v 11. minutě si ještě zázračně poradil, o minutu později ale už bylo vyrovnáno.

Při Youngově vyloučení našel Řepík na brankovišti Kováře a ten šanci jistě proměnil. Druhý gól přidal Řepík naopak v oslabení. Dalton sice ztlumil jeho střelu po akci, kterou začal Francouz, ale útočník Sparty bez problémů puk posunul za brankovou čáru.

Druhá třetina změnu skóre nepřinesla, přesto nabídla řadu zajímavých situací, při nichž bylo ke gólu hodně blízko. Z dobré pozice zakončoval bek Nakládal, pak v přesilovce Korejců pozlobil Francouze Radunske, ale český gólman byl pozorný.

Před polovinou duelu se blýskl Erat, jenž se dokázal proháčkovat až tváří v tvář před Daltona, ten měl ale štěstí, když dobře mířené zakončení kapitána Jandačova výběru znaškodnil hřbetem lapačky. 

Další velkou možnost měl Kolář, jeho ránu z mezikruží zastavil Daltonův beton. Vyrovnání měl naopak na holi Kim Ki-song, ale ani on neuspěl.

Na začátku třetího dějství měl český tým při soupeřově přesilovce štěstí, že přečkal bez úhony velký závar. 

Obrovskou příležitost navýšit náskok měl při signalizované výhodě v 48. minutě Vondrka, jehož našel Erat, jenže pohotový Dalton byl proti.

V následné přesilovce zakončoval dvakrát nebezpečně Červenka; první ránu z úhlu zastavila horní tyč, druhou Dalton. 

Do dobré pozice si pak najel Horák, sám před Daltonem se zjevil i velmi aktivní Červenka, jenže Korejci zůstávali stále na dostřel. 

V závěru tak mohli sáhnout k power play a připravili favoritovi hodně těžké chvilky, ale na vyrovnání přesto nedosáhli.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...