Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

SLEDUJEME ŽIVĚ: Hokejový turnaj vyhráli Rusové, Německo udolali v prodloužení

Sport

aktualizováno  7:52
Olympijští hokejisté z Ruska vyhráli hokejový turnaj. Německo porazili 4:3 v prodloužení a připsali si devátou zlatou medaili v historii, čímž vyrovnali Kanadu. Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová získala své osmé zlato v závěrečném závodu na 30 km klasicky. Na konec dne je připraven závěrečný ceremoniál her.

Nikita Gusev slaví svůj gól na 3:3 54 vteřin před koncem třetí třetiny. foto: Reuters

Ruští hokejisté vyhráli olympijský turnaj v Pchjongčchangu, ve finále porazili Německo po dramatické bitvě 4:3 v prodloužení. Olympijské zlato získala sborná po 26 letech. Od triumfu v Albertville dosáhli Rusové na stříbro v Naganu 1998 a bronz v Salt Lake City 2002.

Vysoce favorizované mužstvo olympijských sportovců z Ruska zachránilo finálový zápas vyrovnáním na 3:3 necelých 56 vteřin před koncem třetí třetiny, kdy se v oslabení při hře bez brankáře trefil Nikita Gusev. Ten v utkání dvakrát skóroval a na zbývající dva góly nahrál. O devátém olympijském zlatu sborné rozhodl v čase 69:40 v přesilovce útočník Kirill Kaprizov, jenž asistoval u všech tří předchozích branek. Více čtěte zde.

Rusové právě vyhráli olympijské hry.

Poslední vítězkou zimních olympijských her v Pchjongčchangu je norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová. V závodě na 30 kilometrů klasickou technikou získala už osmé zlato, celkově patnáctou medaili a stala se nejúspěšnější sportovkyní historie zimních olympiád. S bilancí osmi zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových předstihla svého slavného krajana biatlonistu Oleho Einara Björndalena o dva bronzy.

Švédské curlerky porazily ve finále olympijského turnaje v Pchjongčchangu 8:3 domácí Koreu a získaly po Turíně 2006 a Vancouveru 2010 třetí zlato. Bronz vybojovaly už v sobotu Japonky, které v duelu o třetí místo zdolaly 5:3 Británii.

Německý pilot Francesco Friedrich vyhrál olympijskou soutěž čtyřbobů a po triumfu ve dvoučlenných týmech získal druhé zlato. O stříbro se v Pchjonhčchangu podělily druhá posádka Němců Nica Walthera a domácí Korea s pilotem Won Jun-čongem.

V poledne středoevropského času začne závěrečný ceremoniál. Českou vlajku na něm ponese dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká.