Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Slovenská proměna. Od slov přistoupili hokejisté k činům

Sport

  12:30
PRAHA/VANCOUVER - Pamatujete? Na loňské mistrovství světa do Švýcarska přijel slabý slovenský výběr s velkohubými prohlášeními. Výsledkem byly protrápené výhry nad Maďarskem a Norskem a další čtyři porážky včetně debaklu od české reprezentace 0:8. Z úst slovenských hráčů lítalo jedno sebevědomé prohlášení za druhým, na ledě to už ale taková sláva nebyla. A teď střih do současnosti.

Radost Pavola Demitry. foto: Reuters

Na olympijských hrách se s nejstarším výběrem turnaje příliš nepočítalo. Zvláště po prohře od Česka v prvním zápase. Jenže Slováci tentokrát přijeli na turnaj s pokorou a vírou ve své schopnosti. Žádné velké řeči. "Chceme jít postupnými kroky, zápas od zápasu. Úspěch? Každé vítězství," říkal před turnajem manažer slovenského týmu Peter Bondra.

VANCOUVER JSME SLEDOVALI ON-LINE

Hráči si jeho slova vzali k srdci. Po úvodním nezdaru dokázali porazit Rusy, rozmetat Lotyše, přehrát v těžké bitvě zákeřné Nory, zdolat obhájce ze Švédska. A semifinálový part s Kanadou? "Přestárlý" tým slovenských srdcařů v poslední třetině zle zatápěl i našlapané domácímu výběru.

Naši východní sousedé ukázali obrovský hlad a vůli po úspěchu, posledním v kariéře většiny borců. Co na tom, že nakonec nezískali kýženou medaili, ve Vancouveru zanechali velký dojem, Demitra se dostal i do All Star týmu celého turnaje.

Slováci neplýtvali planými výroky, za ně mluvily činy na ledě. Jaký to rozdíl proti českému souboru hvězd. Eliáš a spol. by se od Pállfyho (hraje slovenskou extraligu) a dalších tentokrát mohli učit. Nejsou důležitá slova, ale činy. A Slováci to po loňském nezdaru pochopili.

Slovenský tisk: Zlatá generace končí bez olympijské medaile

Hrdost a pláč. Zlatá generace odchází. Když chlapi pláčou. Konec zlaté generace. Těmito titulky se dnes rozloučil slovenský tisk s generací hokejových třicátníků Pavolem Demitrou, Žigmundem Pálffym, Miroslavem Šatanem či Jozefem Stümpelem, kteří po čtvrtém místě na olympiádě v Kanadě reprezentační dres možná už neobléknou.

Komentáře naznačily, že více než promarněný náskok v souboji o bronz s Finskem bolí obavy, zda hráče, jejichž zásluhou v minulosti Slovensko získalo kompletní sadu medailí ze světových šampionátů, bude mít kdo nahradit.

"Odjíždějí z Vancouveru se ctí, ale bez medaile. Někteří po nešťastném zápase polámali hole, jiní brečeli. Slováci odehráli na turnaji maximální počet zápasů. Ani v jednom nevybouchli, jak se jim to stávalo v posledních letech na světových šampionátech," napsal list Sme.

Zároveň připomněl, že slovenská reprezentace v éře samostatnosti poprvé sahala po olympijských medailích. Přičinila se o to sympatickým stylem s vyváženou kreativní ofenzivou i schopností disciplinovaně bránit s výjimkou poslední třetiny turnaje, kterou Slováci prohráli 0:4. "Víc než to bolí představa, kdy se zase sejde v reprezentaci podobný výběr," dodal deník.

Zdrcení Slováci.

Podle Pravdy slovenští hokejisté odehráli na olympiádě skvostný turnaj a "bramborová" medaile je dohnala k slzám. Podle něj však ještě existuje naděje, že se někteří hráči ze zlaté éry slovenského hokeje v reprezentaci objeví. Přilákat je prý může v příštím roce světový šampionát v Bratislavě a Košicích. "Šampionát na domácí půdě může vylepšit trpký dojem z olympiády," dodal list.

"Celé Slovensko smutní. Hokejisté na olympiádě nevybojovali medaili. V souboji o třetí místo s Finy však k tomu měli blízko," konstatoval Nový čas. K prohře svěřenců trenéra Jána Filce prý napomohli také rozhodčí, kteří zbytečně a často vylučovali hráče zejména na slovenské straně.

"V zápase o bronz hnala Slováky obrovská touha získat vůbec první olympijskou medaili v historii, Finové chtěli vítězstvím odčinit svůj semifinálový výbuch proti USA," napsal Šport. V očích Slováků se nakonec objevily slzy, protože pro hráče jako Pálffy, Šatan nebo Demitra to byla s velkou pravděpodobností poslední šance na zisk cenného kovu na olympiádě.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!