Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Střevní virus se v Pchjongčchangu šíří, počet pacientů stoupl na osmdesát šest

Sport

  17:30
Pchjongčchang - Nákaza střevním virem se mezi pracovníky zajištujícími organizaci olympijských her v Pchjongčchangu dál šíří. Počet pacientů s příznaky norovirové infekce stoupl podle šéfa zdravotnického centra dva dny před začátkem soutěží na 86, zatím ale virus nepostihl žádného sportovce.

Virus zatím nepostihl žádného sportovce. foto: Reuters

VIDEO: Ikonické momenty zimních Her: šílený pád, který zrodil Herminátora

„Dne 6. února jsme evidovali 32 případů, dnes ale přibylo dalších 54, takže dohromady už to je 86 případů,“ řekl ředitel centra pro zdravotní dohled a prevenci Kim Hjon Čun. 

Mezi příznaky norovirové infekce patří mimo jiné zvracení, průjem a křeče v břiše a virus je vysoce nakažlivý.

Organizátoři her se snaží, aby se infekce dál nerozšířila, především mezi olympioniky. 

Izolováno bylo zhruba 1200 lidí a všichni se podrobí testům. Místo nich na bezpečnost dohlíží 900 povolaných vojáků. Úřady se zaměřily také na rozbor vody a potravin, zda nejsou zdrojem infekce.

Zimní olympijské hry v Pchojngčchangu
Zimní olympijské hry v Pchojngčchangu

„Zatím nemáme žádný potvrzený případ mezi sportovci a to je nejdůležitější. Uděláme vše, co bude možné, abychom sportovce uchránili před nákazou,“ řekl Kim Hjon Čun.

Na loňském mistrovství světa v atletice se v Londýně nakazilo více sportovců z různých zemí a žaludeční problémy některé z nich vůbec nepustily na start. 

Potíže měl mimo jiné i běžec z Botswany Isaac Makwala, jenž přišel o finále na 400 metrů, kde měl být adeptem na medaili.

Autor: