Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Stümpel za Slovensko nastoupil neoprávněně

Sport

  19:53
TURÍN - Hokejisté Slovenska vyhráli i svůj čtvrtý zápas na olympijských hrách v Turíně a po vítězství 2:1 nad Kazachstánem vedou tabulku skupiny B.

Jozef Stümpel (vpravo) a Artjom Argokov z Kazachstán foto: Michal KamaryČTK

V týmu kouče Františka Hossy ale nastoupil útočník Jozef Stümpel, který nebyl zapsán na soupisce a musel po první třetině ze hry. Ve slovenské brance dostal po Budajovi a Lašákovi šanci i třetí brankář Križan.

Kazaši víc než třetinu zápasu vedli

Kazaši drželi s dosud suverénním soupeřem v úvodní části krok. Zatímco gólman Kolesnik držel čistý štít, Križan inkasoval v 17. minutě, kdy se po přihrávce bratra Alexandra přesně trefil z mezikruží Jevgenij Koreškov. Druhá část, do níž už kvůli administrativní chybě nenastoupil Stümpel, patřila jednoznačně Slovákům, o čemž svědčil i poměr střel 13:3. Velkou šanci nevyužil Marián Hossa a v 33. minutě naopak zahrozili i Kazaši, ale Križan se proti Jevgeniji Koreškovovi a Antropovovi vyznamenal.

Po dalších nevyužitých šancích Slovenska vyrovnal deset sekund před koncem druhé třetiny v přesilovce Bondra. Dorazil puk do sítě po asistenci Kapuše, jenž nahradil v sestavě Stümpela. Skóre otočil favorit v 49. minutě, kdy po přečíslení tří proti jedinému obránci předložil puk zpoza branky kapitán Demitra střelci Mariánu Hossovi. Kolesnik pak Kazachy podržel při několika šancích Bondry a Mariána Hossy, ale Slovensko si výhru pohlídalo.

"Destruktivní hokej"
Kazachstán je tak stále bez bodu a ztratil naději na postup do čtvrtfinále. "Věděli jsme, co nás čeká, protože Kazaši hráli takovým způsobem i proti Rusku. Předváděli destruktivní hokej. Vázla nám kombinace a nedařilo se nám v přesilovkách. Bylo to vydřené vítězství, ale dalo se očekávat, že po sobotním zápase s USA se projeví únava," řekl novinářům po utkání slovenský trenér Hossa.

Podobný názor měl i jeho syn Marián. "Radost ze hry z předcházejících utkání se vytratila, ale i takové zápasy musíme odehrát," podotkl střelec vítězné branky.

Brankář Karol Križan se dočkal premiéry na olympiádě a nakonec i vítězné, přestože lovil puk ze své branky jako první. "Tomu gólu jsem asi nemohl zabránit. Byla to prudká a dobře mířená střela. Celou dobu jsme věřili, že výsledek otočíme, a trpělivou hrou se nám to podařilo," uvedl Križan.

Do hry nastoupil i zraněný obránce Martin Štrbák. "Ještě dopoledne jsme se bavili s doktorem, že nenastoupím a odpočinu si. Potom jsme se rozhodli, že hrát budu. Zraněný prst mám zabandážovaný. Bolí, ale dá se s tím hrát," dodal bek CSKA Moskva.

Výsledek - skupina B: Slovensko - Kazachstán 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Autor: