Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Třetí olympijské zlato: Svobodova satisfakce za minulost

Sport

  18:30
Do cíle zbývalo ještě čtyři sta metrů. On už ale dobře věděl, že je konec. Zlatý konec. Když míjel vedoucího čínského závodníka Cchao Čung-žunga, problesklo Davidu Svobodovi hlavou: "Jsi olympijský vítěz."

David Svoboda se zlatou medailí z Londýna. foto: ČTK

Blízko vavřínu pod pěti kruhy byl přitom už před čtyřmi lety v čínském Pekingu. Na domácí půdě svého největšího londýnského soka. Při hymně si na stupních vítězů užíval zlaté pocity. Konečně. Zavřel oči a přemýšlel o kariéře.

Olympijská zlata

I o tehdejším pokaženém závodu v Pekingu. Moderní pětiboj, který vymyslel sám zakladatel novodobých her Pierre de Coubertin, je zrádná disciplína a Svoboda na to před čtyřmi lety doplatil.

Před parkúrem si tehdy vylosoval neposlušného koně a naděje na úspěch se v tu ránu vypařily. V Londýně měl proto motivaci navíc. Chtěl všechno napravit a obětoval tomu, co jen mohl. I když se během té doby potýkal se ztrátou motivace a vyhledal pomoc psycholožky.

"Rozhodující bylo, že tohle byl jediný závod, na který se soustředil," měl jasno kouč Jakub Kučera. "David byl už mistrem Evropy i světa. Má rád velké závody."

Fotogalerie

Pětibojař David Svoboda

Začal impozantně – olympijským rekordem v šermu. Když si v čele průběžného pořadí ještě vylepšil osobní rekord v plaveckém bazénu, přemýšlel stále hlasitěji:

"Byla by škoda tenhle závod ztratit." Bez větší chyby zvládl i nevyzpytatelný parkúr. Byla před ním už jen jedna disciplína – běh se sportovní střelbou. Právě tam se mělo rozhodnout mezi ním a Číňanem, před něhož se dostal až v posledním kilometru.

"Často jsem myslel na to, že vyhraju olympiádu," svěřil se po závodě. "Poslední rok jsem neměl důvod být na vrcholu. Ani jsem nechtěl. Chtěl jsem vyhrát hlavně tady, v Londýně."

Po závodě svému kouči oznámil, že končí a vrátí se až v době, kdy zase dostane chuť závodit.