Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Užij si, zní olympijskou vesnicí. Sportovci dostali 100 tisíc kondomů

Sport

  14:59
VANCOUVER/PRAHA - Co se stane, když se nejpřitažlivější a nejvitálnější mladí lidé z celého světa sejdou na dva týdny v jednom městě? Takovou otázku si položili i pořadatelé zimních her ve Vancouveru a jako odpověď začali ve velkém rozdávat kondomy zdarma.

Ilustrační foto foto: ČTK

V olympijské vesnici je jich k dispozici sto tisíc. Pokud se rovnoměrně rozdělí mezi 6 850 přítomných sportovců i s jejich doprovodem, připadne na jednoho člověka necelých patnáct kondomů. Ta statistika přitahuje fanoušky na hrách víc, než počet medailí jejich země či nové světové rekordy. Zajímá je to tolik, že se sami sebe ptají, jestli jsou sportovci opravdu tak náruživí. "Lidé se strašně rádi dozvídají o sportovcích a jejich sexuálním životě," vysvětluje Jennifer Matthewsová, která se ve své disertační práci zabývala tématem sexuální života olympioniků během her.

VANCOUVER ON-LINE


K pochopení je třeba zabrouzdat do historie. Kondomy se na hrách rozdávají už od letní olympiády v roce 1992 v Barceloně. Hned čtyři roky poté se ukázalo, že to není vůbec hloupý nápad. V Sydney se za zásobou 70 tisíc kondomů jen zaprášilo a organizátoři museli pořizovat další. Od té doby se počet rezervních balíčků s ochranou na každých hrách zvyšuje. "Rychleji, výše, silněji," psalo na sto tisících prezervativů předloni v Pekingu. Zbylo jich jen pět tisíc.

"Žádná studie ještě nemonitorovala sexuální aktivitu olympioniků. Je tu ale mnoho kultur. Jejich sexuální praktiky a míra opatrnost se liší. Když jim poskytujeme kondomy, minimalizujeme tím riziko rozšíření pohlavních nemocí. Nic tím nezkazíme," řekl Reka Gustafson, jeden z vancouverských doktorů.

Před hrami sexuálně abstinují aby nahromadili testosteron
Při předpokladu, že většina kondomů se užije v páru, musel by každý sportovec mít skoro třicet pohlavních styků za dva týdny. To by pro ně znamenalo provozovat sex alespoň dvakrát denně a dorovnat tak legendárního amerického basketbalistu Wilta Chamberlaina, který tvrdil, že za svůj život spal s dvaceti tisíci ženami (v průměru jich údajně měl třiadvacet za deset dní).

Krásky olympijských her

Annette Gerritsenová získala stříbrnou medaili v rychlobruslařském sprintu na 1000 metrů.

Mezi sportovci se proslýchá, že velký zájem o prezervativy pramení z faktu, že většina z nich nevyhledává několik měsíců před olympiádou sex. Jsou nevybití a zvyšuje se jim hladina testosteronu v krvi, což je do závodu velká výhoda. A jakmile ve své disciplíně skončí, běží si své odříkání honem vynahradit.

Matthewsová si navíc myslí, že uvolněný život v olympijských vesnicích přímo nabádá k pohlavním stykům. "Sejde se určitý počet lidí v nejlepším věku. Sportovci často nemají děti ani životní partnery. Řeknou si, že to může být jejich poslední olympiáda, že si ji musí pořádně užít. Pro ně je to v tu chvíli tady a teď. Tak proč si to neužít se vším všudy?"

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...