Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Valentu čeká poslední olympiáda

Sport

  15:50
PRAHA - Pro akrobatického skokana na lyžích Aleše Valentu budou turínské olympijské hry jeho posledním startem pod pěti kruhy. Vítěz ze Salt Lake City má jasno, že do Vancouveru za čtyři roky už jako závodník nepojede, ale s kariérou ještě končit nemusí.

Aleš Valenta foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Valenta se poprvé objevil na olympijských hrách v Naganu 1998 a ve středisku Iizuna Kogen překvapil čtvrtým místem. O čtyři roky později si pověsil na krk na náměstí v Salt Lake City zlato, když v Deer Valley oslnil trojným saltem s pěti vruty. "A teď pojedu určitě na svoji poslední olympiádu," řekl Valenta.

"Vždyť za týden oslavím třiatřicet," dodal.  Další čtyři roky již Valenta skákat nebude, ale letošní sezona nemusí být jeho poslední. "Záleží, jak mě bude poslouchat tělo a zatím poslouchá. Dovedu si představit, že ještě sezonu odskáči, ale to uvidíme až v březnu," řekl akrobat. Výsledek na olympiádě v Turínu jeho rozhodování o budoucnosti neovlivní.

"Skáči kvůli výsledkům, ale není to alfa a omega," uvedl.  Více než tři neděle před olympijským závodem Valenta tvrdí, že se zlepšuje. Z posledních čtyř závodů SP byl třikrát v desítce, nejlépe čtvrtý. "Neřekl bych to tak, že olympijská forma přichází, ale postupně zvyšuji obtížnost. Skáči dobře a vše směřuje k mému cíli, pěti vrutům," řekl šumperský rodák.

Rezervy má Valenta podle svých slov v každém skoku. "Ještě jsem neskočil dokonale, vždycky lze něco zlepšovat," řekl Valenta. Jeho současné skoky prý nemají zásadní chyby. "Tam kde jsme, jsem spokojený," přikývl jeho trenér Pavel Landa, ale na svého svěřence si postěžoval. "Na můstku je profík, ale co se týče stravy a regenerace je amatér. Je schopen si dát tři párky a jít trénovat. Po závodu si nezaleduje holeně," káral.

"Mám přeci tebe, abys do mě ládoval vitamíny," bránil se Valenta. Skok s pěti vruty by chtěl Valenta skočit již tuto neděli v závodu Světového poháru ve Špindlerově Mlýně. "Budou-li podmínky, tak určitě," řekl.

Medaile se budou v Sauze d'Oulx rozdávat pravděpodobně jen za vydařená tři salta a pět vrutů. Vedle Valenty skok umí Kanaďan Steve Omischl, Američan Jaret Pettersen a údajně také Bělorus Dmitrij Daščinskij a Kanaďan Kyle Nissen. "Viděl jsem v akci Pettersena, který to roztočí, ale nemá to moc technicky zvládnuté. Naopak Omischl to umí hodně dobře," řekl Valenta.

Oproti soupeřům je o krok napřed. Umí dva různé skoky s pěti vruty, ale takzvaný Ledový dech na sněhu ještě neskočil. "Záleží na podmínkách, ve vzduchu není problém," řekl Valenta před sezonou. Nevadí mu, že soupeři umí pět vrutů, naopak čekal, že topřijde dříve.

"Pořád je to revoluční skok," míní. Svůj vítězný skok ze Salt Lake City viděl Valenta naposledy asi před dvěmi lety. Medaile je momentálně v muzeu, kam cenný kov zapůjčil, jinak ji má doma vystavenou na poličce. "Patří mezi exponáty, na které se každý rád dívá," usmál se Valenta.

Akrobat se snaží nestresovat a zatím ani neví, kdy se koná olympijský závod. V kalendáři má hlavně datum, kdy do Itálie odjede. "To je důležité, abych se tam dostal a pak už mi řeknou. Vím, že tam mám pět tréninkových dnů," řekl Valenta.

Na olympijské hry se těší proto, že má šanci setkat se s různými sportovci. "Člověk vnímá sílu a charisma, jenom když se tam prochází. To je krása olympiády, ale jinak je to velký mediální humbuk, který potlačuje sport," řekl Valenta. Poslední závod Světového poháru vyhrál Kanaďan Ryan Blais, ale výhru obrečel. "Protože se nedostal do kanadské čtveřice pro Turín. To je takový divný efekt olympiády," uvedl Valenta, jenž by na olympijské hry pouštěl sportovce bez omezení. 

Olympijský úspěch či neúspěch by se hned neměl odrazit na jeho finančních poměrech. Všechny kontrakty má dlouhodobé a nemusí se kvůli tomu stresovat. "Samozřejmě jsem na olympiádu motivovaný, ale není to finanční motivace. Nikdy jsem o olympiádě nepřemýšlel tak, kolik si za to koupím čokolád, ale patří to k tomu, když něco dokážeš, že něco vyděláš," řekl Valenta.

V Salt Lake City nesl českou vlajku na zahájení i zakončení her. Líbilo se mu především zakončení. "Tam jsem si to užil, ze všech spadlo napětí a byli uvolnění, zatímco na zahájení se moc čekalo a lelkovalo," vzpomínal Valenta. V Turíně určitě vlajkonošem nebude. "Teď se na to podívám v televizi," řekl.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!