Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Ikonické momenty zimních Her: neuvěřitelná jízda Bradburyho za zlatem

Sport

  6:00
PRAHA - Je to snad nejneuvěřitelnější olympijský příběh všech dob. Do té doby australského rychlobruslaře na krátké dráze Stevena Bradburyho nikdo prakticky neznal, od té doby je jedním z nejznámějších sportovců. Stačilo k tomu, aby muž z nerychlobruslařské země v závodě na 1500 metrů vyhrál v roce 2002 v Salt Lake City zlatou olympijskou medaili. Stylem, který ohromil celý svět a i po 16 letech si jej fanoušci připomínají.

Steven Bradbury triumfuje před ležícími soupeři. foto: Reuters

Pankáč s blonďatým přelivem a výraznou náušnicí na levém obočí přijel do Salt Lake City už s tím, že jen kvalifikace je pro něj obrovským úspěchem.

Proto se nestresoval a říkal si před hrami, že si jede závody užít.

Mezi rychlobruslaři tehdy druhý nejstarší muž věděl, že nebude mladým soupeřům stačit a tak se rozhodl jet vždy na konci a zkusil taktiku, že všichni závodníci před ním popadají.

A tato taktika se mu ve všech třech rozjížďkách neskutečně vyplatila a senzačně postoupil do finále.

A tam se stejnou taktikou triumfoval. 

Všichni jeho čtyři fináloví soupeři totiž natolik lačnili po zlatu, že se v poslední zatáčce před cílem navzájem sestřelili k ledu.

A Bradbury, který jel až daleko za nimi, se zdviženýma rukama nad hlavou na znamení triumfu slavil neuvěřitelné zlato. Nejneuvěřitelnější v celé historii.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...