Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Začíná hokejový turnaj snů: celý svět čeká souboj Crosby vs. Ovečkin

Sport

  18:06
VANCOUVER/PRAHA - Jejich ženské kolegyně od víkendu válcují všechny soupeřky. Nyní je řada na nich. Crosby a spol. mají dovést hrdou Kanadu k olympijskému zlatu na domácí půdě. Mají? Kdepak. Musí! Po posledním propadáku v Turíně v podobě sedmého místa se od omlazeného týmu nic jiného nečeká. Ale pozor… Proti bude dalších jedenáct hokejových týmů v čele s našlapanou sbornou. Dámy a pánové, hokejový turnaj snů začíná.

Oba vůdci mají dobrou náladu: vlevo ruský kanonýr Alexander Ovečkin, vpravo Kanaďan Sidney Crosby. foto: Reuters

Věřte, že na tento turnaj se bude ještě dlouho vzpomínat. Po dvaadvaceti letech se vrátily Zimní olympijské hry do země hokeji zaslíbené. A nejrychlejší kolektivní hra světa bude jednoznačně tahákem vancouverské olympiády.

VANCOUVER ON-LINE

Vždyť po ledě GM Place, domovském stánku Vancouver Canucks (pro hry se ovšem hala jmenuje Canada Hockey Place), se budou prohánět ty největší hvězdy světového hokeje (dva zápasy se odehrají také v menší UBC Thunderbird Arena).

Crosby, Malkin, Ovečkin, Jágr, Brodeur, Selänne, Lidström, Chára a tak by se mohlo ve výčtu hvězd pokračovat ještě hodně dlouho. Přesto mají většina fanoušků i odborníků o favoritech jasno – do finále se probojují Kanada a Rusko. Cokoliv jiného by bylo překvapení.

A celá Kanada - země hokeji zaslíbená - se těší na odplatu za MS v roce 2008, kdy Rusové senzačně získali v Quebecku zlato. Na úkor domácích borců. Na tu potupu se jen těžko zapomíná a už vůbec se nedá odpustit. Zvláště když si Bykovova jednotka vyšlápla na Kanaďany také o rok později na dalším světovém šampionátu.

Sidney Crosby je již ve Vancouveru.

CROSBY BY MĚL ROLI VŮDCE ZVLÁDNOUT
"Chceme zlato," řekl například brankář Marc-André Fleury, kanadská trojka. Jenže například? Podobná slova uslyšíte od všech jeho spoluhráčů. V Kanadě věří, že poslední dva světové šampionáty i sedmé místo z Turína, budou příští neděli zapomenuty. Proč? Především proto, že tentokrát již v týmu nechybí famózní mladík Sidney Crosby.

DNEŠNÍ PROGRAM

21:00 - SKUPINA A:
USA - Švýcarsko
1:30 - SKUPINA A:
Kanada - Norsko
6:00 - SKUPINA B:
Rusko - Lotyšsko.

Ano, ten Crosby, který dovedl v posledním finále Stanley Cupu k překvapivému vítězství v sedmém zápase na ledě favorizovaného Detroitu. Ten Crosby, který dvě kola předtím dokázal s "Tučňáky" zastavit Washington Capitals s neudržitelným Alexanderem Ovečkinem.

Zázračné dítě z kolébky hokeje je na zodpovědnost připraveno. Od malička je na tu úlohu vychováván, přestože na turnaji nebude mít na dresu našité "C" ale jen "A", jako zástupce kapitána. Pro fanoušky je ale jasným vůdcem. A nechce dopadnout jako slavný Wayne Gretzky (ke kterému je od útlého věku přirovnáván) v Naganu 1998.

Ale dost bylo minulosti, na kanadskou armádu čekají dnes v noci (1:30 SEČ) v prvním zápase turnaje potomci Vikingů z Norska. Snadný to předkrm. Seveřané by neměli klást větší odpor. "Kanaďané mají skvěle poskládaný tým. Hodně ofenzivní útok a defenzivně laděnou obranu. Těžko se budou zastavovat," řekl pro LN před turnajem Marian Jelínek, kouč extraligové Plzně. "Pro mě ale největším favoritem turnaje nejsou," dodal.

Alexander Ovečkin je již ve Vancouveru.

OVEČKIN? HOKEJISTA Z JINÉ PLANETY
Kdo by mohl Crosbyho, Heatleyho, Brodeura a další hvězdy zastavit? Ano, hádáte dobře! Rusko. Noční můra hokejistů s javorovým listem na prsou. V čele sborné totiž nestojí nikdo jiný než nejlepší hokejista současnosti a nejproduktivnější hráč NHL Alexander Ovečkin. Čtyřiadvacetiletý rodák z Moskvy je v roce 2010 neudržitelný. Je snad ještě úžasnější než dříve.

A to se třeba podle obránce Františka Kaberleho ještě může zlepšovat. "Ten kluk je úplně někde jinde než ostatní. Musím přiznat, že jeho styl se mi moc líbí," řekl na adresu ruského cara Jelínek. Není sám, kdo Ovečkina obdivuje, jejich zástup je téměř nekonečný.

Zajímavosti z turnaje

- Domácí tým vyhrál olympijský turnaj naposledy v roce 1980, kdy se to v Lake Placid povedlo senzačně univerzitnímu výběru USA.

- Crosby nad Ovečkinem vládne, přestože ruský hokejista ovládá individuální statistiky. Kanaďan jej Rusa ve finále juniorského MS před pěti lety, i loni v semifinále play off Východní konference. V NHL se mimo play off potkali celkem v sedmnácti zápasech, jedenáctkrát zvítězil Crosbyho Pittsburgh nad Ovečkinovým Washingtonem. Letos je ale bilance 2:0 pro Rusa.

- Jako nejlepší tým světa podle žebříčku vstupují do turnaje Rusové, dvojnásobní mistři světa z posledních dvou světových šampionátů.

Rusové mají navíc v zásobě takové borce jako Malkin, Kovalčuk, Dacjuk nebo stárnoucí, ale stále skvělý Fjodorov. "Právě kvůli nim mají Kanaďané na turnaji více defenzivních beků. Aby se je pokusili zastavit," přidal Jelínek další svůj postřeh. "Ale já myslím, že se jim to stejně nepodaří," dodal.

ČEŠI A DALŠÍ VYČKÁVAJÍ
V pozadí bitvy dvou gigantů stojí další medailoví adepti a hladoví vlci, kteří by se rádi z rolí komparzistů dostali přes překvapení až do hlavního obsazení. "Kanaďany ani Rusy nemůžeme momentálně porážet. Ale porazit je jednou z deseti pokusů? Proč ne. A proč by to nemohlo být zrovna tady ve Vancouveru," vyprávěl českým i zámořským žurnalistům český lídr Jaromír Jágr. Právě jeho partě vyhovuje, když není brána za hlavního favorita. Právě v ten okamžik ožívají v zemi v srdci Evropy vzpomínky na slavné naganské tažení.

Dočká se český národ dalšího báječného turnaje? Nebo zaskočí favority někdo z dalších vyzyvatelů – Američané, Finové či Švédi? Anebo skončí vše podle papírových předpokladů? První odpovědi dostaneme již dnes večer, rozhodující bitva – finále – je na programu v neděli 28. ledna od devíti hodin večer.