Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Startuje Světový pohár boulařů, Sudová připravila staronové skoky

Sport

  11:30
RUKA (FINSKO) - Počtvrté za sebou začne ve finském středisku Ruka Světový pohár v akrobatické jízdě v boulích. A má to být sezona, v níž chce uspět zejména na olympiádě v Soči dlouholetá česká opora Nikola Sudová. Kvůli tomu piluje čtyři různé skoky, aby si mohla podle podmínek na trati vybírat. Celková vítězství v SP obhajují Kanaďan Mikael Kingsbury a Američanka Hannah Kearneyová.

Česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová foto: ČTK

Sudová trénovala opět s atletickou skupinou Rychlých holek a je prý v dobré kondici, ale velký důraz letos klade i na skoky. Oprášila skok mimo osu těla zvaný D-spin, kterým chtěla oslnit na OH v Turíně, ale rozhodčí její snahu neocenili. "Myslím, že nastal čas se k tomu vrátit," uvedla Sudová. Prý je schopna po letech pilování skočit při závodu také dvojitou helikoptéru s pozici, která je rovněž za více bodů než jednoduchá.

"Mám vyskákané čtyři skoky, které umím. Budu mít letos hodně možností," řekla Sudová. K novým skokům má v záloze ještě tradiční helikoptéru s pozicí a salto vzad s krosem. "Nemůžu tvrdit, že jsou stoprocentně připravené, to nikdy nejde, ale mám v nich jistotu. A můžu říct, že z toho mám dobrý pocit," prohlásila Sudová, která má na Ruku dobré vzpomínky, neboť tam vybojovala stříbro na MS v roce 2005. Z loňské sezony bude ve Finsku obhajovat čtvrté místo.

Na startu se objeví 51 žen a 79 mužů z 27 zemí, špička bude podobná jako v minulých letech. Mezi ženami se vrací do Ruky po pauze v minulé sezoně zaviněné zraněním Kearneyová, jejími velkými soupeřkami budou krajanka Heather McPhieová či mladá Kanaďanka Justine Dufourová-Lapointeová. Vysoké ambice mezi muži má i olympijský vítěz z Vancouveru Kanaďan Alex Bilodeau.

Kvalifikace se pojede v sobotu dopoledne, finále je v plánu odpoledne za umělého osvětlení. Světový pohár boulařů bude pokračovat až po Novém roce, finále je na programu v polovině března v norském Vossu.

Program Světového poháru

14. prosince - Ruka (Finsko),

4. ledna - Calgary (Kanada),

9. a 11. ledna - Deer Valley (USA),

19. ledna - Val St. Come (Kanada),

15. ledna - Lake Placid (USA),

1. a 2. března - Inawaširo (Japonsko),

15. a 16. března - Voss-Myrkdalen (Norsko).

Autoři: ,