Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zakažte kouření, žádají Australané pořadatele olympijských her

Sport

  22:16
RIO DE JANEIRO - Australský olympijský výbor požaduje po pátečním požáru v jejich domě striktní zákaz kouření v celé olympijské vesnici v Riu de Janeiro. Australané jsou přesvědčení, že incident vyžadující evakuaci způsobila cigareta, a kritizují organizační výbor, že v té době byl navíc vypnutý požární alarm.

Olympijské kruhy foto: Reuters

„To je naprosto nepřijatelné, aby ho deaktivovali a neinformovali nás o tom,“ řekla šéfka mise Kitty Chillerová. „Oheň s velkou pravděpodobností způsobil nedopalek cigarety hozený mezi odpadky,“ dodala. Tuto verzi potvrdili i brazilští organizátoři.

Požár ve sklepě budovy vyhnal z ubikací australské olympioniky v pátek večer. Nikdo neutrpěl žádnou újmu a zhruba za hodinu se mohli vrátit do pokojů. Národní olympijský výbor ale trvá na zavedení přísnějších bezpečnostních podmínek.

Špína a ucpané záchody. Australané se odmítli nastěhovat do olympijské vesnice

„Požádali jsme organizátory, aby zavedli velmi přísnou nekuřáckou politiku. V každé vesnici při olympiádách to tak je, ale tady momentálně ne. A také trváme na tom, že systém požárního alarmu nemůže být nikdy deaktivován,“ dodala Chillerová.

Australská výprava se navíc během evakuace stala terčem zlodějů. Tři neidentifikovaní muži podle Chillerové ukradli týmová trika s dlouhým rukávem a notebook patřící cyklistickému funkcionáři. „Nechci nikoho obviňovat, ale pohybuje se tu spousta neakreditovaných lidí. Bohužel s takovým množstvím budov a pokojů se krádežím zabránit nedá,“ řekla šéfka australské mise.

Už před pátečním incidentem kritizovali Australané ubytování ve vesnici, kde podle nich byla špína, zapáchal plyn, nefungovaly toalety, kapala voda ze stropu a nebyla osvětlená schodiště. I proto se nastěhovali až o několik dnů později, než plánovali.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha