Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zima jak v Rusku. Mráz v Koreji zničil olympionikům sjezdové lyže

Sport

  11:00
Pchjongčchang - Mrazivé počasí v olympijském Pchjongčchangu ničí závodníkům sjezdové lyže. Někteří je po tréninkových jízdách zahodili, řekl agentuře Reuters jeden z technických pracovníků na sjezdovkách.

Marcel Hirscher. foto: Reuters

Samková bude českou vlajkonoškou na slavnostním zahájení olympiády

Problémy s mimořádně ostrými krystalky sněhu měl kvůli mrazu také vítěz posledních šesti ročníků Světového poháru Marcel Hirscher.

V dějišti her padají teploty hluboko pod nulu a lyže se kroutí. „Jeden z trenérů řekl, že po dnešku lyže vyhazují,“ uvedl Craig Randell, který na sjezdovkách pracuje třetí olympiádu.

Tentokrát byl na svahu, kde se pojede slalom, obří slalom a závod družstev. Trénoval na něm mimo jiné rakouský favorit Hirscher, který v této sezoně SP vyhrál už deset závodů.

Také jeho vybavení v mrazech trpělo. „Sněhové krystalky jsou velmi ostré, když teploty klesají k minus dvaceti stupňům, a skluznice se pálí,“ popsal šestinásobný mistr světa Hirscher.

Marcel Hirscher v akci.
Marcel Hirscher získal ve Sv. Mořici dvě zlaté medaile.

„Je to stejné, jako kdybyste zažehl oheň a pálil svou skluznici, protože sněhové krystalky mají tak ostré hrany,“ dodal muž, který bude útočit na první olympijské zlato. Před čtyřmi lety v Soči skončil ve slalomu druhý.

Kvůli mrazům a těžkému sněhu prolili pořadatelé slalomový svah vodou. Společně s oteplením, které by mělo přijít, by to mělo přispět k tomu, aby se lyže tolik neničily.

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...