Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Světová osmička Plíšková schytala debakl, končí i Ivanovičová, Nišikori a Štěpánek

US Open

  19:50aktualizováno  21:39
NEW YORK - Program posledního grandslamu tenisové sezony v New Yorku se rozběhl. Nečekaně v 1. kole US Open vypadla česká hráčka Karolína Plíšková, která uhrála s Annou Tatishviliovou pouhé tři gamy. Kateřina Siniaková nestačila na Agnieszku Radwaňskou z Polska a prohrála 2:6, 3:6. Veterán Radek Štěpánek za stavu 0:6, 6:2, 4:6, 2:3 utkání s Marselem Ilhanem z Turecka skrečoval.

Ana Ivanovičová v prvním kole US Open. foto: Reuters

Překvapivě končí sedmá nasazená Ana Ivanovičová. Srbku porazila Slovenka Dominika Cibulková 6:3, 3:6, 6:3.

Už pár hodinách si newyorský grandslam vyžádal jednu nasazenou „oběť“. Ivanovičová narazila na Cibulkovou a v atraktivním souboji nakonec podlehla.

Los svedl proti sobě dámy, jejichž maximem je na US Open čtvrtfinále (2012 - Ivanovičová, 2010 - Cibulková). Slovenská hráčka však při předchozích účastech skončila v 1. kole, její letošní sezonu navíc poznamenala operace. Proto se čekal srbský postup.

Ještě větší senzace se udála na sousedním dvorci Louise Armstronga, kde skončil loňský finalista Kei Nišikori z Japonska. Čtvrtý nasazený prohrál v pěti setech po více než třech hodinách s Francouzem Benoitem Pairem 4:6, 6:3, 6:4, 6:7, 4:6.

Favorizovaný Nišikori, který ze zdravotních důvodů vynechal turnaj v Cincinnati, měl přitom v tie-breaku čtvrté sady za stavu 6:4 dva mečboly, ale nevyužil je. V rozhodujícím setu Francouzovi, jemuž patří 41. místo žebříčku ATP, stačil jediný proměněný brejkbol k vítězství.

Siniaková při debutu nestačila na Radwaňskou

Kateřina Siniaková vypadla při své premiéře v hlavní soutěži v 1. kole. První česká tenistka v akci v New Yorku prohrála s patnáctou nasazenou Polkou Agnieszkou Radwaňskou 2:6, 3:6.

Devatenáctiletá Siniaková se letos představila na všech čtyřech grandslamových turnajích, pouze na Australian Open ale dokázala přejít přes úvodní kolo.

Kei Nišikori v prvním kole US Open.
Slovenská tenistka Dominika Cibulková se raduje v 1. kole US Open.

V prvním vzájemném utkání s bývalou světovou jedničkou Radwaňskou prohrála za hodinu a pět minut. „Jsou to nové zkušenosti, ale šla jsem na kurt s tím, že ji můžu i porazit,“ řekla 69. hráčka světa Siniaková. S Polkou dokázala držet ve výměnách krok, ale udělala více chyb. „Hrála jsem zápas po dlouhé době, protože jsem měla pauzu kvůli zraněnému kotníku. Chtěla jsem se ukázat, chyby tam byly, ale nebylo to zas tak špatný. Budu pracovat na stabilnosti, aby to příště bylo lepší,“ doplnila.

Štěpánek dostal „kanára“. Pak musel vzdát

Radek Štěpánek, který jako jediný český muž zasáhl už do úvodního dne, prodloužil sérii nezdarů na betonových kurtech v New Yorku. Na US Open počtvrté za sebou nepřešel přes první kolo.

V prvním setu duelu proti Ilhanovi musel vytrpět neoblíbeného „kanára“. Druhý set ovládl jasně a ve třetím si spolehlivě držel podání až do desátého gamu, kdy však dvojchybou nabídl soupeři brejkovou možnost.

Šestatřicetiletý Štěpánek se nechal ošetřovat a nastoupil do čtvrté sady, ale „vojnu s Turkem“ ukončila po téměř dvou a půl hodinách hry jeho kapitulace v šestém gamu, kdy měl Ilhan výhodu brejkbolu.

Český tenista měl zablokovanou krční páteř, točila se mu hlava a nemohl se ani prohnout při podání, jak informoval zpravodaje redakce Štěpánkův kondiční kouč Marek Všetíček.

US OPEN 2015

MUŽI:

Dvouhra - 1. kolo:

  • Ilhan (Tur.) - Štěpánek 6:0, 2:6, 6:4, 3:2 skreč
  • Paire (Fr.) - Nišikori (4-Jap.) 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 (8:6), 6:4
  • Goffin (14-Belg.) - Bolelli (It.) 6:4, 6:1, 6:2
  • Dimitrov (17-Bulh.) - Ebden (Austr.) 6:4, 6:2, 6:4
  • Kukuškin (Kaz.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:3, 6:3, 3:0 skreč

ŽENY:

Dvouhra - 1. kolo:

  • A. Radwaňská (15-Pol.) - Siniaková 6:2, 6:3
  • Tatishviliová (USA) - Karolína Plíšková 6:2, 6:1
  • Dodinová (Fr.) - Jankovičová (21-Srb.) 2:6, 7:5, 6:3.
  • Duqueová (Kol.) - Keninová (USA) 6:3, 6:1
  • Kontaveitová (Est.) - Dellacquaová (Austr.) 7:5, 6:2
  • Cibulková (SR) - Ivanovičová (7-Srb.) 6:3, 3:6, 6:3
  • Makarovová (13-Rus.) - Pereiraová (Braz.) 6:3, 6:3
  • Jovanovská (Srb.) - Arruabarrenaová (Šp.) 6:2, 6:2
  • Pegulaová (USA) - Van Uytvancková (Belg.) 7:5, 6:3
  • Davisová (USA) - Watsonová (Brit.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:0)
Autoři: ,