Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Contador udržel na Vueltě vedení, Quintana znovu upadl a odstoupil

Sport

  17:46aktualizováno  18:32
SAN MIGUEL DE ARALAR/PRAHA - V den, kdy cyklistická Vuelta ztratila Naira Quintanu, si dojel pro etapové prvenství jiný z hrdinů letošního Gira, čtyřiadvacetiletý Fabio Aru, italský lídr stáje Astana. Červený dres vedoucího muže závodu si s přehledem ohlídal Alberto Contador, před druhým Valverdem má nyní náskok 20 vteřin.

Alberto Contador při stoupání foto: ČTK/AP

Do cíle etapy, která nad Pamplonou vrcholila třetím horským dojezdem na letošní Vueltě, zbýval poslední kilometr, když se Fabio Aru v blankytném dresu Astany zvedl ze sedla a ujel skupince největších favoritů. A byl to útok rozhodující. V cíli mladý Aru nadšeně křičel a zatínal pěsti.

Na Giru byl letos zpočátku jen superdomestikem Micheleho Scarponiho, pak náhradním kapitánem, vítězem horské etapy a v cíli italské Grand Tour třetím mužem celkové klasifikace. Tehdy mu italská média přiřkla vizitku „příštího Marka Pantaniho“, ale Aru ji s úsměvem odmítal

Na Vueltu už dorazil coby nesporný lídr Astany a v 11. etapě prokázal oprávněnost takového postu

„Nejsem tu pod žádným velkým tlakem, závod beru den po dni,“ říkal. „Tohle byl nádherný den. Že porazím tolik skvělých závodníků, jsem opravdu nečekal.“
V celkovém pořadí je nyní sedmý, se ztrátou 2:13 minuty

O šest vteřin za ním si na vrcholu kopce o bonusové sekundy za 2. a 3. místo zaspurtovali Alberto Contador, Joaquim Rodriguez a Alejandro Valverde, přičemž tentokrát z nich byl nejúspěšnější Valverde. Ovšem v celkovém pořadí má na něj Contador stále 20 vteřin navrch. Třetí Uran ztrácí 1:08 minuty, čtvrtý Froome 1:21 a pátý Rodríguez 1:35.

Kolumbijec Quintana opustil Vueltu

Už na 20. kilometru skončil závod pro Naira Quintanu, šampiona Gira. „Bolí mě kotník a kyčel,“ postěžoval si Kolumbijec na startu po úterním pádu v časovce. Nedlouho poté se připletl do hromadného pádu a dopadl natrávníkmimo silnici. Lékař mu prohmatával pravé rameno a Quintanova tvář se stáhla do bolestivé grimasy.

Ne, dál to už nešlo. Kolumbijský favorit opustil Vueltu.

Vzdali i další tři cyklisté: Thibaut Pinot z FdJ, třetí cyklista z konečného pořadí Tour, Steve Morabito z BMC a Maxime Bouet z AG2R. Pro Pinota to byla nešťastná Vuelta od prvního dne, kvůli horečkám brzy zjistil, že není konkurenceschopný.

Zato Alberto Contador byl v 11. etapě znovu přichuti. Philippe Mauduit, sportovní ředitel Tinkoff-Saxo, o týmové strategii dopoledne říkal: „Ještě jsme se nerozhodli, zda budeme hájit červený dres ode dneška až do cíle, nebo ho přenecháme dočasně někomu jinému. Alberto před Vueltou neblufoval. Opravdu si tehdy nebyl jistý, jak na tom je. Ale je pro nás úžasné, že se ocitl v tak skvělé pozici.“

Tentokrát Contador aktivitou oplýval nejen v koncovce, ale doslova po celý den, a tak se odehrály málokdy vídané scény. Muž v červeném trikotu lídra naskočil v úvodu etapy do úniku 31 jezdců (který byl po zvýšené aktivitě Movistaru záhy zlikvidován), načež pro změnu úspěšně spurtoval o tři bonusové vteřiny z rychlostní prémie - proti druhému v pořadí Valverdemu.

Pak šlapali v čele čtyři uprchlíci, z nichž si na předposlední vrchařské prémii odskočil dopředu osamocený Vasil Kiryjenka z týmu Sky, ale i jeho náskok se rozplynul. Začala bitva favoritů.

Čekal na ně náročný cílový výšlap 1. kategorie do San Miguel de Aralar, deset kilometrů vzhůru s průměrem 7,5 procenta a s maximálním stoupáním 14 procent. Rigoberto Uran, který stejně jako Quintana při svýchpobytechv Evropě bydlí v nedaleké Pamploně, o kopci říkal: "Znám ho z tréninku velicedobře. Je to tvrdé stoupání, ale zdaleka ne to nejtvrdší, které nás letos na Vueltě čeká."

Znovu to byl tým Sky, který rozjížděl tempo pro Chrise Frooma. Jenže šest kilometru před cílem se Brit ocitl na samém konci čelní skupiny a odpadal z ní. Dotáhl se zpět, rval se s prudkým stoupáním i vlastním tělem. Ve skupině stále zůstávalo 24 závodníků, Contador byl už opět bez pomocníků, zatímco Kaťuša tu jela ve třech.

Šest kilometrů před cílem nastoupil Waren Barguil z Giantu a za ním se vydal Robert Gesink z Belkinu. Nizozemec nechal za sebou i Barguila, pokračoval sám a mezi špalíry mimořádně divokých a hlučných fanoušků si vypracoval dvacetivteřinový náskok před ostatními.

Tři kilometry před cílem z ní odpadal jeho týmový kolega Wilco Kelderman a znovu Froome, nastoupil naopak Dan Martin z Garminu. Froome se opět vrátil a kupodivu se na chvíli posunul do čela skupinky. V nejprudší pasáži se kolem něj přehnal Contador s Valverdem v zádech, ale Froome to ani napotřetí nevzdal a zase byl u nich.

Na metě 1 300metrůpřed cílem byl pohlcen Gesink.

Další akt na sebe nenechal dlouho čekat. Režíroval ho Fabio Aru a režíroval ho parádně.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 11. etapa: Pamplona - Santuario de San Miguel de Aralar (153,4 km)

1. Aru (It./Astana) 3:41:03, 2. Valverde (Šp./Movistar), 3. Rodríguez (Šp./Kaťuša), 4. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) všichni -6, 5. Froome (Brit./Sky) -7, 6. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -13, 7. Sánchez (Šp./BMC), 8. Martin (Ir./Garmin) oba -15, 9. Navarro (Šp./Cofidis) -16, 10. Gesink (Niz./Belkin) -21.

Průběžné pořadí: 1. Contador 40:26:56, 2. Valverde -20, 3. Urán -1:08, 4. Froome -1:21, 5. Rodríguez -1:35, 6. Sánchez -1:52, 7. Aru -2:13, 8. Anacona (Kol./Lampre) -2:22, 9. Gesink -2:55, 10. Caruso (It./Cannondale) -3:51.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!