Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

119. Velká Pardubická slibuje útok obhájkyně na třetí triumf

Sport

  11:32
PRAHA - Dlouhých 6900 metrů měří trať Velké pardubické České pojišťovny, jejíž 119. ročník se poběží v neděli. Právě tolik bude v­nejprestižnějším a nejlukrativnějším českém dostihu dělit 25 koní od triumfu, či prohry. Od nehynoucí slávy, nebo zapomnění.

Legendární žokej Josef Váňa s bělkou Sixteen foto: František VlčekLidové noviny

A majitele vítězného koně od prémie ve výši 2 250 000 korun, kolik je pro šampiona vyčleněno z celkové dotace 4,5 milionu.

Největší favorit? Sexteen, Sexteen, skloňují příznivci jméno devítileté bělky ze stáje nestárnoucího žokeje a trenéra Josefa Váni. Vítězka předchozích dvou ročníků (předloni s Dušanem Andrésem, loni s Josefem Bartošem) bude útočit na hattrick. Může se stát osmým koněm, který ovládne Velkou třikrát, a pátým, kdo to dokáže v řadě.

"Bylo by hezké, kdyby se Sexteen dostala do společnosti Peruána, Sagara, Koroka a dalších. Je v­pohodě, dobře žere, má formu," hlásí žokej Josef Bartoš.

Sám ovšem má rovněž šanci na třetí triumf, neboť v roce 2006 zvítězil v sedle Decenta Fellowa. "To by taky bylo prima, ale úspěch Sexteen je přednější. Může se zapsat mezi legendy," má jasno domácí jednička mezi žokeji.

Také ostatní odborníci míní, že Sexteen je jasnou favoritkou. Tomu odpovídá i nejnižší kurz 2:1.

"Zastavit ji může jen skokanská nebo jezdecká chyba, případně zapletení do nějaké skrumáže. Pokud ji žokej provede dostihem bez problémů, měla by vyhrát zadrženě a­o­několik délek," říká hlavní bookmaker dostihu Jaroslav Zawojski.

Zahraniční koně jsou na místě
Šest koní, nezvyklý počet, přijelo už uprostřed týdne ze zahraničí – čtyři z Anglie a po jednom z Irska a­Francie. Zato jezdci těchto koní dorazí až o víkendu. "Mají svoje povinnosti, ale většinou už Velkou absolvovali, neměl by to být problém," soudí šéf Dostihového spolku Pardubice Miroslav Petráň.

Dnes se bude v Pardubicích běhat bez překážek, hlavním bodem je St. Leger na 2900 metrů o­360­000 korun. V programu je i­premiérový charitativní dostih, jehož výtěžek bude věnovaný na léčebný program čtyřnásobného vítěze Velké Petera Gehma z Německa, který je už čtyři roky upoutaný na invalidní vozík, a ­ve prospěch ohrožených dětí.

Dnešní dostihový program začíná v 11.10 hodin. Start Velké pardubické je v 15.40 (ČT1 od 13.10).

Příběh jezdkyně: "Kvůli chlapovi bych nehubla"

Sní svůj sen, chce dokončit Velkou pardubickou. Startovala už čtyřikrát, ale cílem neprojela. Martina Jelínková-Růžičková věří, že jednou se to povede. "Pokud Velkou nedokončím, umřu nešťastná," říká.

Zůstala pod čarou. Na nedělní Velkou pardubickou se chystá pětadvacet jezdců. A ona, jako šestadvacátá. Jediná ze sedmi žen, které se v historii slavného dostihu postavily na start. Zatím však nezbývá místo. Bezpečnostní limit zní jasně – pětadvacet, víc ani chlup.

Sedmiletého hnědáka Rubína přitom jezdkyně a trenérka Martina Jelínková-Růžičková připravovala právě na ten velký den.

Naposledy startovala v roce 2006, potom ji přepadla nemoc. Výrazně přibrala na váze. "Už jsem byla životně zazimovaná. Dali mi kortikoidy, a ty nešly dolů. Ale když mi řekli, že to už nikdy neshodím, tak jsem se kousla. Kvůli chlapovi bych to nedělala. Kdyby mi řekl, že jsem tlustá, odpověděla bych, ať si najde jinou. Ale Rubínovi to říct nemůžu," usmívá se čtyřiačtyřicetiletá štíhlá žena.

Dcerka ji postrčila nejvíc
Za poslední tři měsíce zhubla o šestnáct kilo. "Bylo to martyrium. Nejhorší je nejíst. Co bych dala za chleba! Jedla jsem zeleninu, dělenou stravu. A­přidala jsem šíleně moc pohybu. Koupila jsem si běhátko a odporné posilovací přístroje, které nesnáším. Pravidelně na ně usedám v jedenáct večer, o půlnoci. Dřív to nestíhám," pokyvuje hlavou.

S majitelkou Rubína se dohodla, že usedne do sedla. "Prostě jsem to ještě chtěla zkusit," přiznává.

Její příběh je celý o lásce ke koním i o vzdoru. "Jsem holka z Prahy, která se narodila úplně mimo koňský svět. Byla jsem těžká, velká, bez kontaktů. Mám to fakt vydřený. I těch šestnáct kilo, co šlo dolů," říká přesvědčivě.

Před třemi lety měli svatbu s hercem Rudolfem Jelínkem. "Je úžasnej. Bojí se o mně, ale strašně mě podporuje. Prožívá to s ním celé divadlo. A překvapila mě desetiletá dcera. ‚Mamko, ty musíš,‘ řekla mi. To mě postrčilo nejvíc," vypráví.

Jednou začala pochybovat. "Tak jsem naložila koně a jela za Pepíkem Váňou, ať na mě mrkne na překážkách. A Pepa pak říká: ‚Marťo, klidně jeď, to se nezapomíná.‘ Vytryskly mi slzy, nevěřila jsem, že se ještě někdy vrátím," líčí.

Začala psát biografii. "Zatím se to jmenuje Jak jsem to nedokázala. Kdybych to dokázala, tak do toho dopíšu málem," dává najevo, že pořád věří.

Šanci teď dostane jen tehdy, když někdo z přihlášených vypadne.

"Nepřeju to nikomu. A když to nevyjde letos, do důchodu mám ještě daleko, jednou to zvládnu. Pokud Velkou nedokončím, umřu strašně nešťastná."