Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nervózní, zmatenou a propršenou etapu vyhrál Gilbert, Contador odskočil

Sport

  17:17aktualizováno  17:50
VICENZA/PRAHA - Dvanáctá etapa cyklistického závodu Giro d´Italia do Vicenzy se stala scénou pro triumf Belgičana Philippa Gilberta, někdejšího mistra světa a jednoho z nejlepších mužů jednorázových závodů. Favorité dojeli v nervózní, zmatené a znovu propršené etapě pospolu, ale lídr závodu Alberto Contador posbíral za 2. místo na cílové pásce bonusové sekundy.

Promočený, ale v cíli. Dvanáctou etapu Gira ovládl Philippe Gilbert foto: ČTK

Jako z nějaké klasiky byl vystřižený dojezd ve Vicenze, zakončený krátkým a brutálním stoupáním, které mělo rozhodnout. Ještě na jeho úpatí se vepředu hnali Estonec Kangert s Italem Pellizottim. Věřili, že toto bude jejich den.

„Byl šílený,“ říkal Simon Clarke z Oriky. „Tolik pádů, hodně kluzké silnic, byl to jen boj o přežití. Kdo byl na čele, měl obrovskou výhodu.“

Snad půl kilometru před páskou však hladoví vlčáci z pelotonu uprchlíky zahlédli a rozjeli vražedné tempo, které nakonec únik dvou mužů zničilo. Contador šlapal pozorný v popředí, schovaný za vláčkem Gilbertova BMC, muži ze Sky s Portem i Königem drželi kontakt.

Ovšem formace Astany druhého muže Gira Arua se rozpadla a italský drobek se trápil opodál.

Gilbert zase jednou předvedl, jak bleskové má zrychlení v cílových stěnách. Proletěl kolem unaveného Pellizottiho, minul Kangerta a hnal se za druhým triumfem na Giru a svým prvním v sezoně.

„Hodně těžká etapa a rychlá už od začátku,“ hodnotil Gilbert, který držel „mečbol“ už předchozí den, ale závěr 11. etapy pokazil. „Neměl jsem takové nohy a byl jsem pak zklamaný. Celý tým byl na dně, ale řekli jsme si, že je tu další den, další možnost spravit si chuť. Víc jsem se šetřil do závěru, což se vyplatilo.“

Contador sice Belgičanův nástup nezachytil, ale ze zbytku světa byl nejsilnějším, všem svým nejbližším pronásledovatelům pomalu prchal a po 2. místě v etapě navýšil vedení v průběžném hodnocení. Jestliže druhý Aru na startu ztrácel 3 sekundy, za cílem 12. etapy jich bylo sedmnáct. 

Giro d’Italia - 12. etapa:

Imola - Vicenza (190 km): 1. Gilbert (Belg./BMC) 4:22:50, 2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 3. Ulissi (It./Lampre), 4. Geschke (Něm./Giant), 5. Battaglin (It./Bardiani Valvole), 6. Tiralongo (It./Astana) všichni -3, 7. Izagirre (Šp./Movistar), 8. Betancur (Kol./AG2R), 9. Van den Broeck (Belg./Lotto), 10. Landa (Šp./Astana), ...16. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) všichni -6, 17. König (Team Sky) -11. 

Průběžné pořadí: 1. Contador 51:17:06, 2. Aru (It./Astana) -17, 3. Landa -55, 4. Cataldo (It./Astana) -1:30, 5. Kreuziger -1:55, 6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -2:18, 7. Visconti (It./Movistar) -2:21, 8. Caruso (It./BMC) -2:28, 9. Amador (Kost./Movistar) -2:38, 10. König -2:44.

Autor: