130 let
Giro d'Italia - 9. etapa Lugo - Sestola.

Giro d'Italia - 9. etapa Lugo - Sestola. | foto: ČTK/AP

Giro řešilo zmatky předchozí etapy, tu sedmnáctou získal Pirazzi

Sport
  •   17:40
VITTORIO VENETO - Jsou jen prokontinentálním týmem s rozpočtem nesrovnatelným se všemi supertýmy v pelotonu Gira, přesto už patří k těm nejúspěšnějším. Italská formace Bardiani slaví třetí etapové vítězství růžového závodu, které zajistil chytrý atak Stefana Pirazziho v posledních metrech 17. etapy. Peloton se loudal, do cíle dorazil s odstupem bezmála 16 minut a vedení dál hájí Kolumbijec Nairo Quintana.

Nad 17. etapou se vznášel stín té předchozí, tak dramatické a zmatené. Celý den mezi Sarnonicem a cílem ve Vittorio Veneto se řešilo, jestli vedení Gira opravdu (ne)nahlásilo do vysílaček sportovních ředitelů informaci o tom, že zmoklý sjezd ze Stelvia bude pro svou nebezpečnost neutralizován.

Do vášnivé diskuze se pustil boss Kreuzigerova týmu Oleg Tinkov a vyzýval Maura Vegniho, ředitele Gira: "Zrušte výsledky. Stál jsem na vrcholu kopce a jasně jsem viděl, jak Quintana útočí. Musíme nastavit jasná pravidla, teď je v tom jeden velký nepořádek."

Manažer Astany Martinelli naznačoval, že by jeho tým mohl středeční etapu odstartovat protestem, a Patrick Lefevere z nejvíce postižené Omegy, která Quintanovou sjezdařskou akcí přišla o růžový dres, byl náležitě rozlobený. "Ať jde ředitel Gira domů," prskal.

ČTĚTE VÍCE

Belgická televize v průběhu etapy informovala o tom, že všechny týmy odsouhlasily návrh UCI odečíst dvouminutový náskok, který někteří cyklisté ve sjezdu získali. Pak by Quintana o dres lídra přišel, v cíli etapy ho však oblékal znovu.

Přes původní výhrůžky bojkotu se peloton rozjel do dalšího dne bleskovou rychlostí a průměr v úvodu přesahoval 50 kilometrů v hodině. Jako by nešlo jen o tranzitní etapu, jako by za sebou neměl tři velehory z předchozího dne. I proto trvalo dlouhých 70 kilometrů, než se podařilo vyprovokovat samostatný únik, a u jeho zrodu stál Belgičan De Gendt, předloňský král Stelvia.

Peloton favoritů však na jeho akci nereagoval, etapu pojal nezávodně a do úniku pustil obří skupinu, která si budovala obří náskok. Pět, sedm, deset, dokonce dvanáct minut. Pětadvacet mužů šlapalo za svou šancí.

Ve skupině se držela jedenáctka Italů, co chtěla pořadatelské zemi připsat šesté vítězství tohoto Gira. Přestože jejich náskok nezadržitelně bobtnal, Quintana zůstával v klidu, žádné riziko pro jeho vedení uprchlíci nepředstavovali. Damiano Cunego, ten nejlepší z nich, ztrácel na lídra víc než 48 minut.

Na poslední horské prémii se odpoutal znovu De Gendt a s ním Pirazzi, pod kopcem už ale byla vedoucí skupina pětičlenná. Když po sobě její členové začali nervózně pokukovat, Pirazzi vyrazil.

Věčný útočník totiž není velkým spurterem a nevěřil si na přesilu soupeřů. "Neměl bych žádnou šanci." Cílem projel jen kousek před svými pronásledovateli a pak neudržel slzy. "Můžeme být na sebe hrdí," chválil úspěchy svého týmu na Giru.

Když už vítěz kroužil po kolečku rozhovorů, teprve se cílem prohnal peloton. A Quintana si mohl oddechnout: prozatím mu Maglia rosa patří.

VÝSLEDKY - Cyklistický závod Giro d'Italia:

17. etapa: Sarnonico - Vittorio Veneto (204 km): 1. Pirazzi (It./Bardiani) 4:38:11, 2. Wellens (Belg./Lotto), 3. McCarthy (Austr./Tinkoff-Saxo), 4. De Gendt (Belg./Omega Pharma-Quick-Step), 5. Montaguti (It./AG2R) všichni stejný čas, 6. Veikkanen (Fin./FDJ.fr), 7. Geschke (Něm./Giant), 8. Felline (It./Trek), 9. Canola (It./Bardiani), 10. Pauwels (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) všichni -28.

Průběžné pořadí: 1. Quintana (Kol./Movistar) 73:05:31, 2. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:41, 3. Evans (Austr./BMC) -3:21, 4. Rolland (Fr./Europcar) -3:26, 5. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -3:28, 6. Aru (It./Astana) -3:34, 7. Pozzovivo (It./AG2R) -3:49, 8. Kelderman (Niz./Belkin) -4:06, 9. Hesjedal (Kan./Garmin) -4:16, 10. Kiserlovski (Chorv./Trek) -8:02.