Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

2011: rok Novaka, krále srbského

Sport

  17:00
NEW YORK/PRAHA - Říkejte mu králi, nebo ho klidně nazývejte šílencem. Tak či onak k němu obojí tak nějak pasuje. Rok 2011 je především tenisovým rokem Novaka Djokoviče. Nikoho jiného. Jen Novaka Djokoviče...

Novak Djokovič foto: Reuters

Srbský zázrak, který nepřestává udivovat svět stejně jako sebe samotného. Kde to až může skončit? "Tohle je rok, v němž jsem předváděl nejlepší výkony na grandslamových turnajích," přiznal 24letý rodák z Bělehradu. "A bude mimořádně náročné zopakovat byť jen polovinu toho, co jsem dokázal teď."

Je to vlastně vůbec možné?

Djokovič v pondělí opanoval US Open, když ve finále porazil Rafaela Nadala 6:2, 6:4, 6:7 a 6:1. Letos už dosáhl na třetí grandslam, což se před ním povedlo jen pěti mužům.

Navíc se pyšní bilancí, při níž se až tají dech – 64 výher a jen dvě porážky, z toho jedna kvůli zranění. "Tuhle sezonu," řekl na Djokovičovu adresu poražený Španěl Nadal, "už není možné zopakovat."

Sezonu, ve které si Djokovič splnil sen a stal se světovou jedničkou. Sezonu, v níž kromě newyorského grandslamu vyhrál také Australian Open a slavný Wimbledon.  Sezonu, kde má s hráči z top desítky vzájemné skóre 20:2 a jenom Nadala potupil ve finále hned šestkrát. "Už jste viděli, aby někdo Nadala utavil? Novak to v pondělním finále dokázal," připomněl LN Jiří Novák, bývalý český tenista.

Zatímco v Srbsku už Djokoviče označují za vůbec největšího sportovce v historii země, on zase domů vzkázal, že by za rok rád nesl státní vlajku na olympiádě v Londýně. "Ale stále je tu ještě hodně věcí, které chci dokázat, dokud ve mně zůstane touha po vítězství."

Grafika: Přednosti Novaka Djokoviče

Mimochodem – když světová média hodnotila finále s Nadalem, třeba oficiální web ATP napsal: "Největší počet malých dětí se učí hrát tenis pinkáním o zeď. Rafa si určitě v pondělí vzpomněl na své dětství, když se mu míčky vracely zpět."

Tenisový rok ještě neskončil, ale na ten příští už má Djokovič jeden cíl konkrétní – získat takzvaný kariérní Grand Slam, což znamená dobýt za život všechny turnaje velké čtyřky. Jeho sokům Nadalovi a Rogeru Federerovi se to už povedlo... Srbovi chybí ještě titul z pařížského Roland Garros.

Nepochybujte o tom, že ho získá.

Už během jara změnil jídelníček a zbavil se tak alergie na určité složky potravin, shodil pár kilo a začal být hbitější. Svůj realizační tým doplnil o vyhlášeného specialistu Igora Cetojeviče, jenž má bohaté zkušenosti s čínskou medicínou. A zároveň se staral o svou popularitu.

Djokovič je přece známý tím, že rád imituje své kolegy. V New Yorku zase předváděl vítězné tanečky – a když ho v hledišti napodobil jeden z diváků, vzal ho do šatny a natočili spolu zábavné video.

"Meteorologové v New Yorku se spletli, protože uragán, jenž ho měl 28. srpna ohrozit, prošel tímto městem až 12. září," napsal francouzský list L’Equipe. "Ten uragán se jmenuje Nole (zdrobnělina Novaka – pozn. red.). Řádí už od začátku roku a evidentně nechce skončit."

Djokovič už letos vydělal přes 10,6 milionu dolarů

Novak Djokovič si za letošní sezonu vydělal už přes 10,6 milionu dolarů, což je nový rekord. Čtyřiadvacetiletý Srb v sezoně vyhrál tři ze čtyř grandslamů a dalších sedm turnajů a má úctyhodnou bilanci vítězství a porážek 64:2. Po vítězství nad Španělem Rafaelem Nadalem ve finále US Open převzal celkem 2,3 milionu dolarů: šek na 1,8 milionu byl za triumf na newyorském grandslamu a další půlmilion za druhé místo na přípravných turnajích před US Open. Takovou sumu žádný jiný hráč podle ATP v minulosti za jediný rok nezískal. Nadal loni i bývalá světová jednička Švýcar Roger Federer v roce 2007 se dostali něco málo pod sumu 10,2 milionu dolarů. A tenisová sezona ještě nekončí, takže Djokovič své příjmy z prize money ještě navýší.                                                          čtk