Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

2014: Čtyři Češky v osmifinále Wimbledonu, vítězka Kvitová. 2019: Čtyři Češky v osmifinále, kdo vyhraje tentokrát?

Sport

  6:00
londýn (od našeho zpravodaje) - Schyluje se k tradičnímu Manic Monday. A pro české tenisové fanoušky bude osmifinálové pondělí ve Wimbledonu opravdu trochu šílené. Vždyť se v něm představí čtyři krajanky. Dvě Karolíny - Plíšková a Muchová - se dokonce střetnou v pozoruhodném derby.

Petra Kvitová uspěla na Wimbledonu v roce 2014, kdo vyhraje letos? foto: ČTK

Kéž by ve Wimbledonu vybuchla bomba, vztekal se populární zuřivec Fognini

Podobně jako před pěti lety, kdy se mezi šestnáct nejlepších protáhly Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Barbora Strýcová a Tereza Smitková, čelí nejslavnější turnaj české invazi.

Žádnému národu nezůstalo v pavouku tolik reprezentantek. Kvitovou, Plíškovou, Strýcovou a Muchovou v něm doplňují tři Američanky, dvě Ukrajinky a zbylých sedm dam válí za sedm různých zemí.

„Mě holky nějak zvlášť nepřekvapily,“ prohlásil wimbledonský šampion Jan Kodeš, který do Londýna dorazil v sobotu.

Radost Barbory Strýcové z postupu do osmifinále Wimbledonu

„Ani Bářino vítězství nad (nasazenou čtyřkou) Bertensovou není pro mě senzace, protože na trávě umí. Coby vynikající deblistka má dobrý přechod na síť, voleje, kvalitní return a hraje odvážně.“

Kodeš by si přál finále Kvitová - Plíšková, byť samozřejmě ví, že by k němu vedla ještě tuze dlouhá a strastiplná cesta.

Dvojnásobná královna All England Clubu nejprve potřebuje na centrkurtu skolit domácí Johannu Kontaovou, s níž má bilanci 3-1.

„Tráva jí sedí, oba její základní údery jsou spíš přímé, obecenstvo bude na její straně,“ řekla Kvitová. „Loni jsem ji porazila v Birminghamu (6:3, 6:4). Vím, co od ní můžu čekat. Bude to těžký mač.“

Plíšková si věří na Muchovou, která se ještě před rokem schovávala na žebříčku za číslem 223. Vcelku snadno, 6:3, 6:2 za 69 minut, si s ní poradila v lednu na Australian Open.

„Známe se, párkrát jsme spolu trénovaly. Zlepšuje se každý měsíc, ale já mám své zbraně, svůj servis,“ prohlásila.

Karolína Plíšková postupem do osmifinále vyrovnala své maximum.

Zvlášť se nezabývá původem soupeřky. Když se jí zahraniční reportérka tázala, zda pomáhá mladým následovnicím ve vlasti, pronesla s ryzí upřímností sobě vlastní: 

„To není můj cíl. Starám se jen o sebe, nekoukám okolo. Vím, že to není hezké, ale tak to v tenise chodí.“

Derby se jí v poslední době daří. Na grandslamech krajanky přemohla ve všech pěti partiích. Celkově s nimi ztratila jen dvě z minulých patnácti střetnutí (loni v Madridu s Kvitovou a nedávno v Birminghamu se sestrou Kristýnou).

„Nemám s nimi problém. Doma jsou zápasy dvou Češek extrémně sledované, lidi jsou na ně žhaví. Ale já se připravím jako obvykle.“

Ani její sokyně Muchová nezkoumá vlaječky za jmény.

„Pro mě je podstatné, že prožívá výbornou sezonu,“ říká o Plíškové. „Získala titul v Eastbourne, na trávě se jí daří, takže to bude těžké. V Austrálii jsem dělala hodně chyb, ale od té doby jsem zase udělala nějaký pokrok. Potřebuju hrát s těmi nejlepšími a zvykat si na jejich úroveň.“

Karolína Muchová vyrovnala postupem do třetího kola své grandslamové maximum
Petra Kvitová zdraví diváky ve Wimbledonu po výhře nad Ons Jabeurovou.

Také Strýcová, nejzkušenější z úspěšného kvarteta, přivítala neděli, klidnější den bez zápasů, během něhož areál AELTC tradičně zůstal zavřený pro veřejnost.

Čím dál víc se však soustředila na souboj s Belgičankou Elise Mertensovou, po němž se může podruhé v kariéře ocitnout v grandslamovém čtvrtfinále.

Blížilo se Manic Monday. V přehlídce hvězd nastoupí všichni přeživší v dámské i mužské dvouhře. Očekává se náramná podívaná.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...