Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Contador ustál nejdelší etapu, Giru vévodí i s vykloubeným ramenem

Sport

  18:07aktualizováno  18:39
FIUGGI/PRAHA - Rovinatá etapa s klasikářským dojezdem. Nejdelší štreka letošního ročníku. Vítězství domácího Diega Ulissiho. A zvládnutá zatěžkávací zkouška pro rameno Alberta Contadora. Takový byl sedmý závodní den Gira, po němž znovu platí že Španěl drží růžový trikot a Roman Kreuziger je v průběžném hodnocení čtvrtý.

Cyklistický peloton na Giru. foto: ČTK/AP

Pátečních 264 kilometrů do Fiuggi se snažil rozhýbat kvartet uprchlíků a Bulhar Mihaylov byl posledním, kdo se snažil udržet naději.

Dvacet kilometrů před cílem i on zamával do kamery a pochopil: Je konec. Peloton ho lapil.

Muži Tinkoff se pak nahrnuli vpřed, aby měli pod kontrolou všechny ataky a co nejvíc chránili svého pochroumaného kapitána Contadora, který si v předchozí etapě vykloubil rameno a pod dresem schovával bandáž.

Astana s lídrem Aruem však šlapala po jejich boku, nachystaná udeřit, za nimi Sky s Portem i Königem. Ale jestliže etapa měla být ideální příležitostí pro ataky hlavních soupeřů handicapovaného Contadora, nikdo svou šanci nevyužil.

Španělský pistolník se zdál v pohodě, dokonce tancoval jako obvykle v pedálech, což nenaznačovalo nepřekonatelné bolesti raněného těla. A jeho bodyguardi jeli takové tempo, ze kterého se jen těžko dalo nastoupit.

Spurtery však utrhnout nedokázali, Greipel a Matthews viseli v háku, eso do podobných dojezdů Gilbert byl taky nažhavený na vítězství, o kterém před startem mluvil.

Tři kilometry před cílem měl Contador k ruce už jen Kreuzigera a tehdy se Orica ve čtyřech nahrnula do čela, vedle nich dresy Lampre a silnice mírně stoupala k cíli.

Chvíli to vypadalo, že půjde o souboj Australana Matthewse s Italem Modolem, nakonec se bitva o primát rozhořela mezi jejich kolegy Gerransem a Ulissim. A ve Fiuggi nakonec slavil Ital.

Jeho triumf ukončil turbulentních 12 měsíců, během nichž byl pozitivně testován na salbutamol a po odpykání 9měsíčního trestu se v dubnu vrátil závodem Kolem Baskicka. 

Giro d’Italia - 7. etapa: Grossetto - Fiuggi (264 km):

1. Ulissi (It./Lampre) 7:22:21, 2. Lobato (Šp./Movistar), 3. Gerrans (Austr./Orica), 4. Belletti (It./Southeast), 5. Battaglin, 6. Colbrelli (oba It./Bardiani Valvole), 7. Felline (It./Trek), 8. Bole (Slovin./CCC), 9. Reza (Fr./FDJ), 10. Lagutin (Rus./Kaťuša) všichni stejný čas, ...25. König (Sky), 37. Kreuziger (Tinkoff-Saxo), 65. Vakoč (Etixx-Quick-Step) všichni -3.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 27:48:00, 2. Aru (It./Astana) -2, 3. Porte (Austr./Sky) -20, 4. Kreuziger -22, 5. Cataldo (It./Astana) -28, 6. Chaves (Kol./Orica) -37, 7. Visconti (It./Movistar) -56, 8. Landa (Šp./Astana) -1:01, 9. Formolo (It./Cannondale) -1:15, 10. Amador (Kost./Movistar) -1:18, ...14. König -1:24, 118. Vakoč -59:37.

Autor: