Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

A teď Wimbledon. Plíšková vyhrála generálku v Eastbourne

Sport

  15:51
EASTBOURNE - Tenistka Karolína Plíšková vyhrála turnaj na trávě v Eastbourne, který byl generálkou na wimbledonský grandslam. Světová trojka ve finále porazila Dánku Caroline Wozniackou dvakrát 6:4 a získala třetí letošní titul. Za výhru dostala šek na 140.400 liber, v přepočtu přes čtyři miliony korun.

Karolína Plíšková v semifinále French Open proti Simoně Halepové. foto: ČTK/AP

Bilanci s bývalou světovou jedničkou Wozniackou na okruhu WTA Plíšková vylepšila o druhou výhru proti čtyřem porážkám. Naposledy se s šestadvacetiletou Dánkou polského původu utkala na konci března v semifinále v Miami, kde jí podlehla ve třech setech. Dosud jedinou výhru si připsala o měsíc dříve ve finále v Dauhá, kde zvítězila 6:3 a 6:4.

V této sezoně Plíšková získala ještě titul na začátku roku v Brisbane, celkově na okruhu WTA triumfovala podeváté.

Turnaje v Eastbourne

Ženy (dotace 819.000 dolarů) - finále: Karolína Plíšková (3-ČR) - Wozniacká (6-Dán.) 6:4, 6:4.

V Eastbourne byla česká jednička ve finále i loni, tehdy podlehla Slovence Dominice Cibulkové. „Tohle je rozhodně lepší. Jsem o krok dál, mám trofej, což mě těší,“ řekla Plíšková s trofejí v náručí v rozhovoru na kurtu.

Pětadvacetiletá Plíšková měla v pátek cestu do finále jednodušší, neboť domácí hráčka Johanna Kontaová k semifinále nenastoupila kvůli zranění zad. Zato Wozniacká musela odehrát tři sety, než udolala další Britku Heather Watsonovou.

První finálový set rozhodla česká tenistka brejkem v páté hře. V souboji s bývalou svěřenkyní svého trenéra Davida Kotyzy pak za stavu 2:3 v druhé sadě odvrátila čtyři brejkboly, v devátém gamu znovu připravila soupeřku o servis a po hodině a 21 minutách hry proměnila třetí mečbol.

Ve finále Plíšková znovu výtečně podávala, na esa předčila šestou nasazenou Wozniackou v poměru 10:1. Na trávě získala druhý titul po loňském Nottinghamu.

V Eastbourne se stala první českou vítězkou od roku 1998, kdy triumfovala Jana Novotná. „A co se stalo potom?“ ptal se moderátor Plíškové a ta správně odpověděla, že Novotná ten samý rok vyhrála i Wimbledon. Dokáže to i Plíšková? „Budu se snažit, půjdu krok po kroku a doufejme, že dojdu daleko,“ řekla rodačka z Loun.

„Na trávě se cítím v pohodě. Zatím se to neukázalo ve Wimbledonu, ale podání je mojí velkou zbraní. Servisem získávám hodně bodů, a když funguje, tak soupeřky pořádně trápím,“ řekla Plíšková, která bude ve Wimbledonu útočit i na post světové jedničky.

„Karolína hrála tentokrát lépe. Především výborně podávala a měla jsem problém returnovat. Ale byla to skvělá příprava na Wimbledon,“ řekla Wozniacká.

Plíšková se zároveň dostala do čela pořadí podle počtu vítězných zápasů v letošním roce, má 36 výher jako Elina Svitolinová a Kristina Mladenovicová.

Plíšková má poté, co minulý týden kvůli problémům s loktem nestartovala na jiném travnatém turnaji v Birminghamu, před Wimbledonem slibnou formu. Spolu s birminghamskou vítězkou Petrou Kvitovou patří k největším favoritkám třetího grandslamu sezony, který v Londýně začne v pondělí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!