Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Abraham dojel v Aragonii devátý, Kornfeil bodoval 11. místem

Sport

  15:13aktualizováno  18:45
ALCAŇIZ (Španělsko) - Motocyklový jezdec Karel Abraham obsadil ve Velké ceně Aragonie v královské kategorii MotoGP deváté místo. Jakub Kornfeil v Moto3 dojel jedenáctý a podeváté za sebou v mistrovství světa bodoval, druhý český účastník v nejslabší kubatuře Miroslav Popov závod nedokončil.

Karel Abraham foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Pro Abrahama znamená deváté místo v Aragonii úspěšný návrat na okruh, na němž si začátkem června po pádu při testování vážně poranil ruku a musel vynechat čtyři závody mistrovství světa. Se svou ducati startoval z páté řady a v konečném pořadí si polepšil oproti čtrnáctému času ze sobotní kvalifikace.

Pro vítězství si den po 27. narozeninách dojel domácí Dani Pedrosa s hondou a udržel se v boji o mistrovský titul. Náskok lídra Jorge Lorenza s yamahou, jenž dnes obsadil druhé místo, stáhnul čtyři závody před koncem sezony na 33 bodů. Třetí skončil Ital Andrea Dovizioso. Abraham na Pedrosu ztratil 57 sekund a celkově je čtrnáctý.

Závod Moto3 vyhrál podruhé v sezoně Španěl Luis Salom a posunul se na druhé místo průběžného pořadí. Cílem projel o 155 tisícin před Němcem Sandro Cortesem, jenž udělal další krok k titulu. Na kontě má 245 bodů a vede seriál již o 51 bodů.

Kornfeil je patnáctý

Kornfeil, jenž po 17. místě v kvalifikaci startoval ze šesté řady, figuruje na průběžné patnácté příčce se ziskem 58 bodů. "Měl jsem velice dobrý start, jednu řadu jsem přeletěl ještě na startovní a cílové rovince. Další řadu pak v průjezdu prvním sektorem. Dostal jsem se až na dvanácté místo, které jsem ale bohužel taky ztratil. Místo toho, abych se posunul ještě dopředu, byl jsem odsunut daleko zpátky," řekl k úvodu závodu. Nakonec byl s opětovným posunem těsně za elitní desítku spokojen. "Za to vydřené jedenácté místo můžeme být šťastní." Popov, který startoval z posledního místa, závod nedokončil stejně jako v Brně, kde poprvé naskočil do letošní sezony jako náhradník v týmu Mahindra. Cíl viděl jen v Grand Prix San Marina, kde dojel devatenáctý.

Také v třídě Moto2 se z vítězství radoval domácí jezdec. Na třetí triumf v sezoně dosáhl Pol Espargaró, jenž porazil krajana Marka Márqueze, který ale stále vede pořadí šampionátu o 48 bodů.

Autoři: ,