Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Abraham se vrací do MotoGP. Věřím, že to bude pravý restart

Sport

  10:00
PRAHA - Jen rok bylo Česko bez jezdce v MotoGP. Karel Abraham se v příští sezoně do nejprestižnější motocyklové třídy vrátí. Angažoval ho tým Aspar.

Karel Abraham je zpět mezi motocyklovou elitou. foto:  David Neff, MAFRA

Abraham: Odpůrci jsou slyšet nejvíc. Asi jim hodně ležím v žaludku

Chtěl se osamostatnit od otce. Poznat po 11 letech v mistrovství světa – z toho pěti v MotoGP – chod jiného týmu než toho rodinného. „A to se podařilo.“

Přesto úprk Karla Abrahama do superbiků výsledkově nevyšel. Zklamal ho tým, a tak je teď nadšený, že se mu po roce života „ve stínu“ otevřela zpět cesta do MotoGP.

Práci mu v příští sezoně dá tým Aspar, kterému šéfuje úspěšný Jorge Martínez. A 26letý Abraham, který se teď kurýruje z těžkých horeček, říká: „Věřím, že návrat do MotoGP s Asparem a s motorkou, kterou mám rád (Ducati), bude po těch špatných sezonách můj pravý restart.“

Jeho týmovým kolegou pak bude Španěl Álvaro Bautista.

Karel Abraham na okruhu v Brně.

Takže bude to váš restart?
Věřím, že by se vše mělo dařit úplně jinak. A doufejme, že dobře. Jenže od mé druhé sezony u Ducati (2012) jsem neměl dobrou sezonu. Snažili jsme se to měnit, střídali motorky. I v superbicích to mělo vypadat jinak. Takže restarty už tu byly. Nechci říct, že je to má poslední šance, ale je to velká příležitost dostat se k dobrému materiálu a konečně ukázat nějaké výsledky.

Jak se váš návrat zrodil?
V půlce sezony jsem věděl, že to, co se děje v našem týmu v superbicích, není dobré. Že si musím najít něco nového. Hledal jsem angažmá v superbicích, měl jsem toho i dost rozjednáno. Nicméně se znám dlouho s Ginem Borsoiem (sportovní manažer týmu Aspar). Bavili jsme se, začalo to nenásilně, vyvíjelo se to. Zjišťoval, jaké možnosti jsou u nich, já zase jaké u nás, protože mi s tím táta pomáhal manažersky. On ladil smlouvy, až vše klaplo.

Role otce teď bude jaká?
Nechtěl jsem, abych byl stoprocentně závislý na něm, na tom, co on řekne a vyjedná. Proto jsem chtěl jezdit pro někoho jiného. Ale tátu motorky baví. Baví ho ten svět. Pomůže mi manažersky protlačit to, co potřebuji. S týmem teď jednáme oba.

Český motocyklový závodník Karel Abraham

I vás svět MotoGP baví.
Určitě. Těším se zpět. V mistrovství světa jsem byl jedenáct let, od svých patnácti. Jsem na ten paddock zvyklý a myslím, že do něj patřím. Bavil jsem se s Lavertym (současný pilot Asparu) a on zase říkal, jak moc se těší zpátky do superbiků. Shodou okolností jde do týmu Milwaukee, takže si spolu prohodíme místa. Říkal, že tohle je jeho svět. Že mu vadil ruch MotoGP.

Do konce sezony superbiků zbývá jediný závodní víkend. Jste osmnáctý. Proč toto angažmá u týmu Milwaukee nevyšlo?
Čekal jsem jiný průběh. Chtěl jsem se osamostatnit od táty, což se podařilo. Domluvil jsem se s týmem, který byl extrémně úspěšný v britských superbicích, měl jet s Yamahou, měl mít tovární podporu. Nakonec se ale věci začaly měnit, skončili jsme u BMW, z čehož jsem nebyl nadšený. Slibů z jejich strany bylo plno, ale ještě než jsem sedl poprvé na motorku při testech, tak už několik těch slibů nedodrželi. Štvalo mě to. Ale pořád jsem věřil, že se to zlepší.

Závodník Karel Abraham představil motocykl Honda RCV1000R
Jaroslav Huleš prošlapal cestu Peškovi a Abrahámovi.

Ale nezlepšilo.
Proto jít do MotoGP je pro mě výrazně lepší než zůstat v superbicích. Loni jsem odcházel i proto, že jsme neměli s týmem v MotoGP přístup k žádnému solidnímu materiálu, což bychom příští rok mít měli. Těším se, že zase sednu na motorku, kterou jsem měl v MotoGP nejraději. Prostě Ducati. Nebude to sice nejnovější model, ale vždycky mi seděla.

Přestoupí s vámi i věrní mechanici, kteří vás doprovázejí od dětských let?
Je to jedna z věcí, která se řeší. Byl bych rád, ale Aspar má loajální mechaniky, které nechtějí vyhazovat.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...