130 let
Karel Abraham.

Karel Abraham. | foto: ČTK

Abraham si vyjel nejlepší pozici, odstartuje osmý

Sport
  •   15:26aktualizováno  19:18
ALCAŇIŽ - Motocyklový závodník Karel Abraham zajel v kvalifikaci na Grand Prix Aragonie osmý čas a po třetí nejlepším výsledku v premiérové sezoně ve třídě MotoGP odstartuje ze třetí řady. Jakub Kornfeil byl v nejslabší kategorii do 125 ccm čtrnáctý.

Jednadvacetiletý Abraham sice v obou trénincích na loni otevřeném okruhu poblíž města Alcaňiz zaznamenal patnáctý čas, díky zrychlení v posledních minutách se však posunul do elitní desítky. Lepší byl pouze v červnu v Assenu a Silverstone, kde startoval ze šestého a sedmého místa.

"Podmínky na trati byly úplně jiné než v pátek. Proto jsem zrychlil nejenom já, ale i ostatní jezdci," uvedl Abraham v tiskové zprávě týmu Cardion AB. "Můj čas mohl být ještě lepší, ale ve svém nejrychlejším kole jsem udělal jednu nebo dvě nepatrné chyby, které mě trochu zpomalily," dodal český závodník, jenž například devítinásobného mistra světa Valentina Rossiho testujícího motocykl ducati s hliníkovým rámem porazil o 0,183 sekundy.

Brněnský jezdec Abraham na ducati zaostal 1,326 sekundy za lídrem šampionátu Caseym Stonerem z Austrálie, který si připsal devátou pole position v sezoně.

Kornfeil ztratil ve stopětadvacítkách na nejrychlejšího jen o málo víc, ale odstup 1,623 za domácím Héctorem Faubelem na aprilii ho odsunul do páté řady startovního roštu.

Autor: ČTK