Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Abraham v Brně asi naposledy, Masarykův okruh nemá na MS peníze

Sport

  16:57
PRAHA - Už jen necelé dva týdny. Pak se Karel Abraham jako první Čech představí v nejprestižnější motocyklové kategorii MotoGP mistrovství světa silničních motocyklů. Čeští fanoušci budou mít i letos možnost fandit Abrahamovi při Velké ceně České republiky v Brně.

Fanoušci na Masarykově okruhu. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Uvidí ho však při MS asi naposledy. Automotodrom Brno, společnost provozující Masarykův okruh, totiž loni skončila ve ztrátě 78,7 milionu Kč. "Pokud nedostaneme od státu podporu, tak se zřejmě nepojede. Ale pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a stát pochopí, že nejsme matějská ani fotbalová liga. Náš přesah po světě je obrovský," řekla v úterý LN předsedkyně představenstva Masarykova okruhu Ivana Ulmanová.

Problém vznikl poté, co pořadatel MS – společnost Dorna – zhruba dvojnásobně zdražil tzv. zalistovací poplatek (ten se platí za právo závod pořádat). Ten nyní činí v přepočtu zhruba sedmdesát milionů korun. A Česko je jedinou zemí ze všech, kde se MS koná, která na závod finančně nepřispívá. Jediné veřejné peníze šly loni od města Brna (10 milionů) a Jihomoravského kraje (6 milionů). Pro letošek kraj přispěje ještě dvěma miliony navíc.

Po několika jednáních přislíbil letos podporu i ministr školství Josef Dobeš. "Má snahu nám pomoci. Je z kraje, ví, o co jde. Bavili jsme se spolu o sumě 20 milionů korun z rozpočtu ministerstva školství. Ale zatím je to jen ústní příslib. Teď čekáme na písemné vyjádření a také na jednání hejtmana Michala Haška, který se za nás postavil," líčila Ulmanová.

Ivana Ulmanová.

I když by však přislíbené peníze dorazily, na (ne)konání závodu v příštím roce by to nic nezměnilo. "Jen bychom měli letos lepší hospodářský výsledek. V roce 2012 by se i tak nejelo." Ministr financí Miroslav Kalousek už minulý týden přispět odmítl a závod přirovnal k pouti. "Velké ceny, fotbalové nebo hokejové první ligy, vedle toho, že je to krásný sport, je to především byznys. A já nevidím jediný důvod, proč by daňový poplatník měl dotovat byznys. Společnost má jiné priority."

Brněnští organizátoři v čele s Karlem Abrahamem starším, který okruh ovládá, však argumentují reklamou Česka (závod je vysílán ve 207 zemích světa). A také nemalými příjmy do státní pokladny. V minulém roce byly výnosy z DPH zhruba 105 milionů korun. Utráceli především zahraniční návštěvníci, kteří by jinak do Česka nezamířili. Okruh si na Grand prix nemůže sehnat velkého sponzora sám, je totiž limitován podmínkami pořádající společnosti Dorna.

Jejich příjmy tak jdou především z prodeje vstupenek. A i když byl loni brněnský závod s 238 tisíci diváky nejnavštěvovanějším podnikem celého seriálu, byly příjmy z prodeje vstupenek "jen" přes 51 milionů korun. Česku tak reálně hrozí, že ztratí nejen největší sportovní akci, která je tu pořádána, ale možná i samotný Masarykův okruh. Ten by se totiž bez závodu MS jen velmi těžko uživil...