130 let

Český jezdec MotoGP Karel Abrahám na Hondě. | foto: Reuters

Mohl jsem se přizabít, běsnil Abraham. Znovu ho zradily brzdy

Sport
  •   11:08
MOTEGI/PRAHA - Byl to závod, po kterém se definitivně korunoval mistr světa v MotoGP. Zároveň to byl závod, ze kterého český motocyklista Karel Abraham odjel jen devět kol a pak kvůli pádu odstoupil. Jenže nehledejte za tím jeho jezdeckou chybu, Abrahamovi už podruhé v sezoně selhala brzda.

A v cíli nadával: „Stát se to o kousek dál, kde se na rovince jezdí kolem tří set, tak to bylo fakt o život!“

Marquéz s předstihem obhájil titul mistra světa

Španělský jezdec Marc Marquez slaví titul mistra světa.

Španěl Marc Márquez obhájil titul mistra světa v královské silniční třídě MotoGP. V nedělní Velké ceně Japonska v Motegi obsadil druhé místo za krajanem Jorgem Lorenzem a tři závody před koncem seriálu má nedostižný náskok. Jednadvacetiletý jezdec získal celkem čtvrtý titul za pět sezon. V roce 2010 triumfoval ve stopětadvacítkách, o dva roky později ovládl Moto2 a od té doby je pánem MotoGP. K obhajobě směřoval razantně a přemožitele našel až v 11. závodě sezony v Brně. Pak už byl na pódiu jen při triumfu v Británii, ale dostatečný náskok mu stačil k tomu, aby se už v 15. závodě a v domovské zemi svého továrního týmu Honda radoval z konečného prvenství.

Takhle spadnul „jen“ ve dvoustovce, a byť udělal pár kotrmelců, zdravotně je v pořádku. „Celý víkend jsem upozorňoval, že brzda není v pořádku. Celý víkend se všichni tvářili, že tam není problém. A pak člověk přijede ve dvou stovkách do zatáčky, zabrzdí a páka se propadne. Takhle se nedá závodit,“ vzkázal z Japonska ve své tiskové zprávě.

Bylo to přitom letos už podruhé, co nejdůležitější věc na motorce přestala fungovat. Poprvé kvůli ní nedokončil závod ve španělském Jerezu.

„Brzda je součástka, na kterou se musím stoprocentně spolehnout, nemůže tam být ani promile možnosti selhání. A mě se to stane za sezonu dvakrát. Naštěstí to teď přišlo v situaci, kdy jsem to nějak vyřešil, aniž bych se přizabil. Motorku jsem zkusil položit co to šlo, i tak jsem ale vyjel na trávu a skončil někde v půli kačírku.“

S mechaniky proto hned požádal výrobce brzd, firmu Brembo, aby se k problému oficiálně a veřejně vyjádřila. Aby uvedla, kde je chyba. „Pokud něco dělám špatně já, tak ať mi řeknou co. Jak má člověk závodit, když v každé zatáčce přemýšlí, jestli zabrzdí? Tohle mě fakt štve a jestli to má být takto, tak nemá smysl jezdit.“

Španělský jezdec Marc Marquez slaví titul mistra světa.
Český jezdec MotoGP Karel Abrahám na Hondě.
Český jezdec MotoGP Karel Abrahám na Hondě.
Karel Abrahám na Velké ceně Brna.
Autor: