Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Absolutně s tím nesouhlasím, zlobí se Kreuziger po zákazu činnosti

Tour de France

  20:21
PRAHA - Přišel o Tour de France a přišel nyní i o etapy Kolem Polska. V sobotu v 16.04, pouhých 21 hodin před startem závodu, k němuž byl svojí stájí nominován, se Roman Kreuziger v Gdaňsku dozvěděl, že Mezinárodní cyklistická unie UCI mu start zakázala.

Český cyklista Roman Kreuziger foto: ČTK

Kreuziger byl funkcionáři UCI dočasně suspendován, než bude dořešen případ „nesrovnalostí“ v jeho biologickém pasu. Jedná se o precedent v historii antidopingových případů. Podle všech dostupných svědectví je tak poprvé  tímto způsobem suspendován sportovec, jehož hodnoty biologického pasu nepřekročily povolené individuální meze, které pro něj byly vytyčeny.

„Jde o účelové rozhodnutí, abych nemohl startovat, a je v rozporu s vlastními předpisy UCI,“ říká Kreuziger z Polska v rozhovoru pro iDnes.cz. „Co nejdříve, jakmile se setkám se svým právníkem panem doktorem Šťovíčkem, se proti mé provizorní suspendaci odvoláme u CAS (Mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne). Trváme na mé nevině. Rozhodnutí UCI je v rozporu s předpisy UCI. Nemají právo na to, aby mě suspendovali.“

Český cyklista Roman Kreuziger (vlevo)

Byl jste už v Gdaňsku, připravený na nedělní start Kolem Polska. Jak na vás potom tato zpráva zapůsobila?
Jsem zklamaný a hlavně naštvaný. Odletěl jsem do Polska, těšil se na závody a najednou taková rána, kterou jsem nečekal. Dnes už jsem se s klukama projel, měl jsem závodní číslo a najednou po čtvrté odpoledne přišlo takové rozhodnutí UCI. Času na reakci nebylo moc. S tím, co udělali, absolutně nesouhlasím, takhle se seriózně nejedná.

Čekali jste, že vás UCI může těsně před startem zastavit?
Věděl jsem, že nějaké riziko hrozí, protože se jim nelíbilo, že jsem se najednou rozhodl zase závodit. Čekali jsme na jejich reakci včera, než jsem odletěl. Měli jsme informaci, že nám případně dají vědět do té doby, než v UCI skončí kancelářské hodiny, tedy v pátek do pěti odpoledne. Ale do té doby se neozvali. Brali jsme to tedy tak, že se nic neděje. Mysleli jsme si: Dospěli k názoru, že nemají právo zakázat mi závodit. Jenže jak je vidět, vymysleli si to načasování ještě jinak, než jsme čekali.

ČTĚTE VÍCE

Stefano Feltrin, generální manažer vašeho týmu Tinkoff-Saxo, už uvedl, že se jedná o agresivní rozhodnutí UCI a že s vámi neprávem zacházejí jako s někým, kdo měl A-test pozitivní.
Je třeba si uvědomit, že oni použili proti mně článek, pod kterým je uvedeno, že provizorní suspendace může nastoupit v okamžiku, jestliže máte pozitivní vzorek A. Což já jsem neměl! Kvůli tomu se budeme odvolávat. Oni na to prostě nemají právo.

Tušíte, co UCI k takovému rozhodnutí mohlo vést?
Bylo mi jasné, že dokud nebudu na startu, může se stát cokoliv. Ale nevidím do toho. Probíhala komunikace s externím právníkem UCI, od kterého jsme měli nějaké informace, jenže pak přišel takovýhle dopis. Těžko můžeme předvídat, co se od nich dá čekat.

Věříte, že ještě budete v této sezoně závodit?
Běžné procesy u CAS trvají delší dobu, ale pak jsou urgentní případy, které tam vyřeší velice rychle. Za poslední dobu jsem se naučil přijímat pozitivní i negativní zprávy a nehroutit se z nich. Věřím tedy, že při odvolání uspějeme a že je třeba pořád Vuelta reálná.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!